Kurti sa ambasadorima Kvinte o zahtevu za članstvo u SE; Spreman na razgovore o planu implementacije u okviru predloga EU

(Foto: Kabinet kosovskog premijera)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije). Razgovarali su o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, ali i o evropskom predlogu.

O sastanku je izvestila kancelarija kosovskog premijera, navodeći da je Kosovo ostvarilo „vidljiv“ napredak kada su u pitanju ljudska prava, slobode, demokratija i vladavina prava.

Kurti je ocenio da je to pokazatelj da Kosovo treba da bude punopravna članica SE, te da započeti proces članstva „treba da se nastaviti bez odlaganja“.

„Republika Kosovo deli iste vrednosti i principe sa Savetom Evrope, a oni su takođe sadržani u našem Ustavu, kroz inkorporaciju važnih konvencija SE“, navodi se u saopštenju kabineta kosovskog premijera.

On se ujedno, zahvalio ovim ambasadorima na „njihovoj podršci ovoj važnoj aplikaciji“.

Na ovom sastanku, Kurti je ujedno upoznao ambasadore sa najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga sa Beogradom.

Nakon ovonedeljnog usaglašavanja oko teksta Evropskog predloga, ali i najava posete izaslanika EU i novog susreta na visokom nivou marta meseca u Ohridu, Kurti je kazao da je njegova vlada spremna da nastavi razgovore o planu implementacije uz podršku zemalja Kvinte.