Koncert “Metohijska pojanja”: Kosovo i Metohija su sama suština našeg postojanja, ma gde rođeni na mapi Srbije

(Foto: Radio Mitrovica sever)

Koncert „Metohijska pojanja“ – autorski koncert Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru.

Koncert je organizovan u okviru manifestacije „U susret jubileju“, kojom ova visoko obrazovna ustanova ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.

Studenti Fakulteta umetnosti prištinskog univerziteta su zajedno sa gostima iz Beograda mitrovačkoj publici prikazali inspirativnu lepotu i melodiju kosovskometohijskog poneblja.

„U susret našem jubileju, obeležavanju 50 godina postojanja našeg fakulteta, mi smo organizovali ovaj koncert, kao i sva ostala umetnička dešavanja koja će biti realizovana u toku ove godine na našem fakultetu. Za naš fakultet je velika čast, što je takav kompozitor i akademik Svetislav Božić već drugi put poklonio kompoziciju Fakultetu umetnosti, kako bi naši studenti i profesori izveli te kompozicije koje su posvećene Kosovu i Metohiji“ rekla je dekanica Fakulteta umetnosti Ester Milentijević.

 

 

(Foto: Radio Mitrovica sever)

Akademik Svetislav Božić kazao je da su Kosovo i Metohija sama suština našeg postojanja, bez čije ljubavi ne bi mogli da funkcionišemo.

„Kosovo i Metohija su sama suština našeg postojanja, i ma gde rođeni na mapi Srbije, mi osećamo taj izvor i mi ne možemo mimo toga da prođemo a da to kroz nas ne deluje i ne radi, i da se kroz naše profesije i veštine to ne oglasi, dubina, lepota i zavet Kosova i Metohije bez koje mi nismo narod, koji ima smisao i budućnost. Mi smo ovde, ne zato što ukazujemo pažnju i zato što smo se sažalili, već smo tu jer je to naša zemlja, naša teritorija, naš život i mi van toga ne možemo da funkcionišemo. Mi smo tu, kao što bi bili u Šapcu, Loznici, Novom Sadu. To je teritorija, koja je potpuno u najlepšem smislu reči, duhovnom, umetničkom, racionalnom, nacionalnom, naša osnovna zemlja i zbog toga smo tu“ rekao je Božić.

Kako akademik Božić dodaje, rad na kompoziciji nije bio težak, jer kroz njega protiče primarna misao, ljubav i melodija, koja se na Kosovu i Metohiji pojavila.

„Rad na kompoziciji nije bio težak, jer nas uvek vodi ta primarna misao, ljubav, melodija, koja se na ovom terenu pojavila, koja je dobila anžujsku svodnost, ibarski umiveni svod, i mi bez toga ne možemo da funkcionišemo. Pitanje zanata je nešto što se nikada ne računa a te teškoće i sati su nešto što se nikada ne vidi u lepoti i ljubavi sa kojom dolazimo i sa kojom se ponovo javljamo, dišemo i umivamo za život koji nas čeka“ rekao je on.

Gosti iz Beograda su upotpunili večerašnji koncert pod dirigentskom palicom Jasmine Novokmet i Radetom Pajčićem, u kojem su nastupili Kornelija Stamenković (violina), Ljubomir Trijanović (violina), Ana Radosavljević Popović (violina), Aleksandar Jovanović (viola), Dušan Kočišević i Nataša Lišanin (violončelo), Srđan Lišanin (kontrabas), Viktor Isanović i Nina Brajnović (oboa), i Ana Đorđević Merle i Julija Krivošić (fagot).

Kao vokalni solisti nastupili su Aleksandar Sinčuk (klavir), Zlatko Andrijašević (klarinet) i Andrijana Pavlović (viola).

Organizator koncerta je Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić.