Kućni pritvor za pripadnika KBS-a koji je ranio dvojicu Srba u blizini Štrpca

Ilustracija sud (Foto: Pixabay, qimono)

Sudije Osnovnog Suda u Uroševcu odredile su meru kućnog pritvora pripadniku bezbednosnih snaga Azemu Kurtaju, koji je na Badnji dan pucao i ranio dvoje Srbe u blizini Štrpca, zbog čega je bio u istražnom pritvoru.

Advokat Miloš Delević, branjenik ranjenog Stefana Stojanovića (11 godina), potvrdio je RTS-u da je održano prvo saslušanje protiv Kurtaja kome je tužilac Fatos Ajvazi pročitao optužnicu, navodeći da je okrivljeni počinio krivično delo “izazivanje opšte opasnosti”.

Dodao je da se tužilac nije izjasnio prema njegovom zahtevu da se optužba prekvalifikuje u “teško ubistvo u pokušaju”, ali da će insistirati u nastavku postupka da Kurtaj odgovara za to krivično delo, a ne samo za “izazivanje opšte opasnosti”.

Prema navodima Delevića, Kurtaj se pred sudom izjasnio da nije kriv.

U incidentu je ranjen i 21-godišnji Miloš Stojanović. Napadač Azem Kurtaj je pobegao sa lica mesta, a kasnije je uhapšen.

Po navodima optužnice, Kurtaj je namerno, uz upotrebu oružja, prouzrokovao veliku opasnost po živote judi, tako što je, dok se vozio automobilom u pravcu Brezovice, stigao do sela Gotovuše, kada je naišao na grupu građana koju su ometali, onemogućavali slobodno kretanje vozila, preneli su mediji na albanskom.

“Prvo im je zatrubio da bi mu oslobodili put, a zatim kroz prozor svog vozila pucao jednom u vazduh iz revolvera, a drugi put u u zemlju, kada je projektil pogodio asfalt, a deo projektila pogodio oštećenog S.S. u gornji deo ruke, dok je drugi deo projektila pogodio drugog oštećenog M.S.u levu ruku. Povrede na osnovu mišljenja i nalaza veštaka spadaju u lake telesne povrede sa privremenim zdravstvenim posledicama”, naveo je tužilac Ajvazi.

Advokat Delević je naveo da će sa kolegom Veljkom Radićem predati svoje dokaze u ovom slučaju i novo veštačenje oko telesnih povreda i ispaljenih metaka.

Nakon pucnjave, Srbi iz Gotovuše na nekoliko sati blokirali su magistralni put. Odblokirali su ga uz obećanje da će narednih dana biti reči o bezbednosti u njihovoj sredini.