Evropska unija finansira uklanjanje eksplozivnih naprava na Kosovu

(Foto: Kancelarija EU na Kosovu)

Evropska unija finansira projekat vredan 3,9 miliona evra, koji ima za cilj uklanjanje kasetnih bombi i drugih eksplozivnih naprava na Kosovu.

Implementaciju pomenutog projekta sprovodiće “HALO Trust” i “Norwegian People’s Aid” (NPA).

U sklopu ovoga projekta biće očišćeno 400.000 metara kvadratnih na kojima se nalaze mine i 3.600.000 metara kvadratnih kontaminiranih kasetnom muncijom.

U pomenuta područja spadaju prirodni rezervati, planine, šume, pašnjaci i poljoprivredno zemljište.

Aktivnosti su planirane u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Severna Mitrovica, Južna Mitrovica itd.

Cilj sprovođenja projekta jeste da se lokalnim zajednicama obezbedi siguran pristup tim područjima.

„Iako je postignut značajan napredak u aktivnostima deminiranja, mine još uvek predstavljaju pretnju za živote i egzistenciju, ometajući pristup, pomirenje i razvoj na Kosovu“, rekao je ambasador EU u Prištini, Tomaš Sunjog.

Sunjog je naglasio da “uspeh projekta neće samo osloboditi Kosovo od mina, već će otvoriti put za merljiv socio-ekonomski razvoj u područjima koja su bila prethodno kontaminirana”.

„Zajednički napori EU, SAD i Norveške predstavljaju uspešan model saradnje donatora u korist zajednica na Kosovu i mogu pozitivno uticati na njihovu bezbednost i socio-ekonomski razvoj“, dodao je on.

Od 1999. godine finansiranje sličnih projekata prodržano je od strane Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Vlade Norveške.

„Norveška se obavezala da će nastaviti sa podrškom dok se posao ne završi. Zato su dodatna dva miliona evra odobrena sa ciljem da se kontaminirana područja oslobode od mina, kasetne municije i drugih eksplozivnih naprava, a sve kako bi se vratila zajednicama na Kosovu radi sigurne i produktivne upotrebe“, rekla je Hilde Berit Eide, zamenica norveškog ambasadora na Kosovu.

Uz delegacije ambasada EU-a, SAD-a te Norveške, događaju u Gračanici prisustvovali su direktor Odjela za razvojnu saradnju iz Ureda premijera, Florim Canolli, šef KFOR-ovog tima za upravljanje rizicima vezanim za eksplozive, Ciprian Andrica, članovi KFOR-ovog tima za vezu, predstavnici opštine Gračanica i predstavnici Kosovski Centar za Deminiranje (KMAC).

EU će nastaviti pružati podršku za čišćenje mina i kasetne municije širom Kosova tokom sledeće tri godine te tako konkretno povećati bezbednost građana, obezbediti uslove za ekonomski razvoj te približiti Kosovo njegovom strateškom cilju da bude slobodno od opasnosti koju predstavalju mine i kazetna municija.

Projekat za deminiranje rezultat je bliske saradnje tokom protekle tri godine između EU-a na Kosovu, Vlade Kosova te organizacija Norwegian People’s Aid i HALO Trust.