Svečana akademija: Iz stradanja izlazili sa jačom verom da ne napustimo Kosovo

Sa svečane akademije (Foto: Kim)

Devetnaesta godišnjica martovskog pogroma obeležena je svečanom akademijom u Domu kulture “Gračanica”. “Stradanje nam nikada nije bilo strano, ali pored svega naš narod je nalazio snage da ostane i opstane na ovoj blagoslovenoj kosovsko-metohijskoj zemlji”, poručio je vladika Teodosije obraćajući se okupljenima.

Kulturno-umetničkim programom, uz izvođenje himne, baletske igre i hor, ali i obraćanjem episkopa raško-prizrenskog Teodosija, te predstavnika lokalnih i centralnih institucija, ali i udruženja nestalih i ubijenih, obeležena je godišnjica od martovskog nasilja na Kosovu.

Vladika Teodosije je naglasio da je iz svih stradanja srpski narod izlazio “sa još jačom verom da nikada ne napusti i ne zaboravi Kosovo i Metohiju”.

“Zato je Kosovo i Metohija osveštani prostor koji nadilazi istoriju, politiku, prolazne granice i takozvanu političku realnost. Ova blagoslovena zemlja natopljena je krvlju mučenika i stradalnika, posejana brojnim crkvama i manastirima od kojih su i danas mnogi u reševinama ali koji i danas svedoče duhovno i religijsko postojanje i prisustvo i to je ono što nam u svim ovim nevoljama daje snagu”, kazao je vladika.

(Foto: Kim)

On je kazao da se ove godine martovskog pogroma sećamo sa tugom zbog žrtava, ali i sa nadom da nas i neko drugo stradanje ne sme pokolebati da ostanemo ovde.

“Oni koji bi želeli da nas ovde više nema i ne bude uvek će gledati i videti u našim svetinjama, u našim selima i grobljima, ono što ih podseća na srpski narod i naše vekovno prisustvo na ovim prostorima. Uvek smo bili spremni da živimo sa drugima u miru i da delimo ono što nam je kao ljudima bog podario, ali istovremeno martovsko stradanje 2004. godine kao i brojni napadi i zločini koji su učinjeni u poslednje 24 godine, pa i ovi najnoviji, samo nas čine još više rešenim da se nikada ne odreknemo onoga što je naše. Zato je obeležavanje godišnjice martovskog pogroma nama podsetnik da se ne može graditi budućnost jednog naroda na zaboravu svoje istorije”, naglasio je vladika raško-prizrenski.

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih “Kosovski stradalnici” Nataša Šćepanović podsetila je i na druga stradanja Srba. Ona je za nerešene slučajeve ubistava i progona optužila međunarodnu zajednicu.

„Tragovi i ožiljci u našim srcima nikada ne mogu zaceliti, niti se izbrisati. Obelodaniti istinu je jako teško zato što istina povlači za sobom i odgovornost. Mi smo tu zato da svedočimo samo istinu isto onako kako svedočimo našu veru u Hristu, isto kao što svedočimo našu veru u spasenje, u Kosovski zavet. To je naša dužnost i obaveza draga braćo i sestre. I sve ono što je vezano za ove naše prostore za Kosovo i Metohiju jeste golgota i vaskrsenje, božurov cvet na polju stradanja, kletva i stradanja.

(Foto: Kim)

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić rekla je da je ovaj dan simbol tragedije i tužna slika srpskog stradanja.

“Kolektivna dužnost nam je da svaku žrtvu, svaku spaljenu svetinju i kulturno obeležje pamtimo i pominjemo svakodnevno ne samo ovog datuma, jer stradali su beleg našeg nasleđa, oni koji su dali svoje živote kako nikada ne bismo zaboravili šta za nas predstavlja Kosovo i Metohija. U obavezi smo da čuvamo od zaborava one koji su izgubili svoje živote, porodice, prijatelje i sunarodnike koji su progonjeni, proterani, jer više od 240.000 naše braće i sestara je proterano 1999. godine, 4.000 na današnji dan i svako od njih je u svojoj duši poneo komad svoje zemlje“, rekla je Parlić.

Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić poručila je da je 17. marta 2004. godine međunarodna zajednica pala je na ispitu pravde i pravičnosti, odbrane svih evropskih povelja, na testu odbrane prava na bezbednost i mir.

“I danas posle 19 godina popravni ispit nije položila, stradanja nad nama, našom decom, imovinom i životima nastavljaju se pred njihovim očima i pred očima celog svega istim i jačim intenzitetom. Tražimo pravdu za sva učinjena nam nedela, za sve nevino stradale, tražimo pravdu i povratak svih prognanih komšija od Šilova do Zubinog Potoka, tražimo pravdu za sve uništitelje naših hramova, pronađite i adekvatno osudite bar jednog ubicu naše dece, naših sunarodnika, bar jednog rušitelja naših domova i svetinja”, rekla je Šubarićeva.

Srđan Popović, načelnik Kosovskog okruga rekao je da je „očigledno je da je 17. mart bitan samo nama kojima se desio”.

“Za institucije na Kosovu i međunarodnu zajednicu koji bi trebali da se bave ovim užasnim stvarima koje su se desile na današnji dan pre 19. godina je još nešto u nizu što treba da se zaobravi i gurne pod tepih. Ali mi nikada nećemo zaboraviti i svake godine ćemo ponavljati imena postradalih”, kazao je Popović podsetivši na ljude koji su ubijeni u martovskom pogromu.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i vladika novobrdski Ilarion, ali i lokalni predstavnici institucija, meštani Gračanice i drugih sredina.