Ristuća i Mojsilović u Beogradu o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu

General Milan Mojsilović i general-major Anđelo Mikele Ristuća (Foto: Twiter/KFOR)

Komandant KFOR-a general-major Angelo Mikele Ristuća razgovarao je u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu. 

Iz KFOR-a su o sastanku izvestili na Tviter nalogu, navodeći da su Mojsilović i Ristuća razgovarali o bezbednosnim implikacijama pozitivnih ishoda sastanka u Ohridu 18. marta, te da su konsolidovali svoju saradnju.

Iz KFOR-a, međutim, nisu precizirali kakve su to „bezbednosne implikacije“ u pitanju.

Iz Ministarstva odbrane Republike Srbije saopšteno je da su Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant KFOR-a general-majora Anđelo Mikele Ristuća razgovarali i o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

“Reč je o redovnom sastanku na visokom nivou, koji se realizuju sa ciljem održavanja direktnih kanala komunikacije i stvaranja preduslova za efikasnu saradnju Vojske Srbije i KFOR-a na izgradnji sigurnog i bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji i u zahvatu administrativne linije”, stoji u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane dodaju se da je na sastanku bilo reči i o zajedničkim aktivnostima koje se preduzimaju za neprekidno praćenje situacije na terenu i efikasan odgovor na eventualne pokušaje ugrožavanja bezbednosti, pre svega nealbanskog stanovništva.

“U razgovoru je istaknut značaj kontakata na svim nivoima između Vojske Srbije i međunarodnih snaga u našoj južnoj pokrajini, koje su, kako je to general Mojsilović i ovoga puta istakao, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija dužne da zaštite Srbe i srpsko nacionalno, kulturno-istorijsko i versko nasleđe na prostoru Kosova i Metohije”, zaključeno je u saopštenju.