Kvinta žali što SL neće učestvovati na izborima, pozvali strane na uzdržanost i izbegavanje nasilja

Ilustracija (Foto: Preuzeto sa portala KoSSev)

Nakon što su juče evroposlanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten izrazili „duboko žaljenje“ jer Srpska lista neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 23. april, danas su to u zajedničkom saopštenju uradile i ambasade zemalja Kvinte.

„Žalimo što Srpska lista nije iskoristila svoje demokratsko pravo da učestvuje na izborima“, poručile su ambasade Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD-a u saopštenju.

Poručili su i da su izbori kamen temeljac demokratije, ali i da je od suštinskog značaja osigurati da se oni održavaju na miran i „uredan“ način.

Od nadležnih organa očekuju da će postupati profesionalno, a sve strane pozvali su na uzdržanost i izbegavanje nasilja koje može poremetiti izbore.

Da žale zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje na lokalnim izborima na Severu juče su se oglasili i poslanici Evropskog Parlamenta Viola fon Kramon i Tijs Rojten. Oni su ovu stranku pozvali da učestvuje na izborima i što pre preda izbornu listu, a kosovske institucije da budu fleksbilne, s obzirom da je rok za podnošenje prijave za overu kandidata i političkih subjekata za učešće na izborima istekao pre dva dana.

Izbori za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i za skupštine opštine Zvečan i Leposavić zakazani su za 23. april, a nakon što su prethodno odloženi decembra meseca usled tenzija na Severu Kosova.

Kao i u decembru, i ovoga puta je Srpska lista saopštila da neće učestvovati na izborima ukoliko se ne ispune njihovi uslovi – formira Zajednica srpskih opština i povuku sve specijalne jedinice sa Severa Kosova.

Nakon što je 22. marta istekao rok za podnošenje zahteva za overu kandidata i političkih partija za učešće na izborima, CIK je potvrdio da Srpska lista nije među strankama koje su se prijavile, a potom je isto kazao i kosovski premijer Aljbin Kurti, poručivši da je to „jasan znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova.

Srpska lista stala je u odbranu Beograda i ujedno iznela novu, proširenu listu razloga zbog kojih su odlučili da na izbore ne izađu – tablice, neodržavanje izbora i referenduma, zabrana vakcinacije protiv koronavirusa, onemogućavanje dostavljanja lekova i sanitetskog materijala, hapšenje i ranjavanje Srba, eksproprijacija zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku, imenovanje Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, te odbijanje poštovanja odluke Ustavnog suda o povratku zemljišta manastiru Visoki Dečani.