’’Zajednica je rasistička, antidemokratska i mrtva’’

Aljbin Kurti ispred Skupštine Kosova (Foto: arhiva Kim)

Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je 2. januara 2018. godine podneo ostavku na tu funkciju i sve ostale dužnosti u partiji, a isto je učinila i potpredsednica Aida Drguti. Samoopredeljenju su predstojali unutrašnji izbori, pa je Aljbin Kurti momentalno najavio kandidaturu za mesto lidera.

Zbog podela koje više nisu mogle da se kriju od javnosti, glavni odbor partije je sredinom decembra 2017. na zahtev više od dve trećine članova odlučio da organizuje izbor predsednika.

Frakcije unutar Samoopredeljenja su postale lako uočljive kada je u javnost procurela telefonska komunikacija jednog dela bivših čelnika, u kojoj se Kurti naziva pogrdnim imenima.

Uslovna kazna za Kurtija i ostale

Već narednog dana Osnovni sud u Prištini je osudio četiri poslanika Samoopredeljenja zbog aktiviranja suzavca u Skupštini Kosova.

Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju i Donika Kadaj-Bujupi su osuđeni na po godinu i po zbog upotrebe oružja i ometanja službenog lica u vršenju dužnosti.

Faton Topali je osuđen na godinu i dva meseca zbog istih krivičnih dela.

Kazne su izrečene uslovno, a osuđenima je zaprećeno da će ukoliko ponove krivično delo unutar dve godine morati da izdrže kaznu u zatvoru.

Poslanici Samoopredeljenja su optuženi i osuđeni zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova radi sprečavanja ratifikacije sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom i formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Povratak na čelo Samopredeljenja

Partija je nastavila da se osipa, pa je ubrzo i njen drugi potpredsednik i poslanik Samopredeljenja u Skupštini Kosova Dardan Sejdiju podneo ostavku na sve funkcije u stranci.

Ipak, sve to nije sprečilo Aljbina Kurtija da početkom treće dekade januara trijumfuje na partijskim izborima rezultatom karakterističnim za one u Severnoj Koreji. Naime, on je za predsednika Samopredeljenja izabran sa 98,82 odsto glasova. Protiv njegovog izbora je glasalo 0,57 odsto, dok je nevažeće bilo 0,26 odsto glasova.

Izborna komisija je nakon prebrojavanja glasova saopštila da je na izborima za predsednika Samoopredeljenja zabeleženo rekordno učešće članova stranke.

Podela partije

Poslanici Samoopredeljenja, njih 12, predali su zahtev skupštinskoj administraciji za formiranje nove poslaničke grupe pod nazivom Grupa nezavisnih poslanika na čelu sa Dardanom Sejdijuom 14. marta 2018.

Prethodno je tu partiju napustio i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

U međuvremenu se u vladajuću Alijansu za budućnost Kosova vratila njena bivša članica Donika Kadaj-Bujupi koja je jedno vreme provela u Samoopredeljenju.

Podsetimo, do raskola je došlo nakon što je ova partija na prevremenim parlamentarnim izborima održanim 2017. osvojila najveći broj poslaničkih mesta u Skupštini Kosova – ukupno 32.

Brisel traži formiranje ZSO, Samoopredeljenje da Kurti vodi dijalog

“Od početka smo jasni prema obema stranama – sporazum o ZSO treba da se ostvari bez kašnjenja”, kazala je krajem te zime portparolka visoke predstavnice EU (Federike Mogerini) Maja Kocijančič.

Ali, Samopredeljenje ne samo da je osporavalo ZSO, već je u tom periodu u pitanje dovodilo i sam dijalog Prištine i Beograda.

Poslanik Samoopredeljenja Dželjalj Svečlja je kazao da bi ta partija prihvatila da učestvuje u dijalogu jedino ako se postigne nacionalni konsenzus o tome i formira komisija koja bi istražila dotadašnji proces.

“Ukoliko se ispune ovi uslovi, onda bi Samoopredeljenje bilo spremno, ali da taj proces pregovora ili sam dijalog vodi Aljbin Kurti. Mi, pre svega, moramo da imamo i unutrašnji dijalog o dijalogu, kako bi znali o čemu treba da pregovaramo sa Srbijom, a o čemu ne”, naveo je on.

Svečlja je dodao da kosovska strana nije bila ravnopravna u dotadašnjem procesu dijaloga, te da je on “ugrozio suverenitet zemlje”.

Uprkos suzavcu konačno usvojen Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom

Skupština Kosova je konačno 21. marta usvojila Sporazum o razgraničenju Kosova i Crne Gore i to nakon četiri pokušaja poslanika Samoopredeljenja da spreče njegovo usvajanje upotrebom suzavca. Za sporazum je na kraju glasalo 80 poslanika, a 11 je bilo protiv.

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti je naveo da se tih 80 poslanika Skupštine Kosova pridružilo prevari predsednika Kosova Hašima Tačija i dodao da je većina poslanika njegove partije privedena ili nepravedno izbačena sa sednice.

Epilog prekida sednice i nereda je hapšenje pet poslanika Samoopredeljenja nakon trećeg bacanja suzavca, kao i još dvojice nakon četvrtog.

Posle četiri korišćenja suzavca i toliko prekida zasedanja, poslanici Samoopredeljenja koji nisu uhapšeni su napustili skupštinsku salu na zahtev obezbeđenja. U sali je tokom glasanja ostao samo Gljauk Konjfuca.