Nedelja za nama: Nakon EU sporazuma, ponovo u fokusu – tablice

Foto: KoSSev

Za razliku od proteklih čak sedam nedelja, kada su naslovne strane u medijima, ali i kada je centralna lokalna, ali i regionalna tema bilo iščekivanje, početak, ali i reakcije na novi sporazum iz Evropske unije, koji je u međuvremenu u njegova dva dela, usvojen – u nedelji koja je iza nas, u fokus se ponovo vratila tema koja se tiče tablica. Osim što je krajem radne nedelje istekao rok za (pre)registraciju vozila sa srpskim tablicama na RKS, ponovo se krenulo i sa paljenjem automobila, a bačena je i šok bomba kod Centra za tehnički pregled vozila u Kosovskoj Mitrovici. Došlo je i do prvog hapšenja.

Već u ponedeljak, 27. marta, u Lešku su zapaljena dva putnička vozila, ali registrovana na  Rašku i Novi Pazar. Vlasnik ovih vozila tada je za KoSSev kazao da on nema ni najmanju sumnju ko ih je i zbog čega zapalio.

Nastavilo se posle četiri dana, 30. marta, paljevinom još dva automobila tokom noći u opštini Zubin Potok. Vlasnici su bili Srbi, a zapaljena vozila registrovana na RKS.

Već sutradan, 31. marta, stigla je informacija da su i tokom te noći zapaljena još čak tri automobila i to u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu. Sva tri registrovana su bila na RKS tablice, a vlasnici Srbi.

Još tri zapaljena su i 1. aprila i to u Leposaviću. Od toga dva registrovana na tablice RKS, a vlasnici srpske nacionalnosti.

Kosovska policija pokrenula je istrage, za svaki od ovih slučajeva posebno. Da se ona mora i ubrzati, uz žustre osude na seriju paljevina na Severu, pozvale su međunarodne diplomate.

Za svaki slučaj posebno, među prvima je prve informacije davao šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, i svaki put prstom upro u zvanični Beograd odnosno „Vučićev piromanski režim“.

Srpska strana, uključujući i Srpsku listu, se za ove incidente nije oglašavala, ali se njihov glas čuo kada je u subotu u Zubinom Potoku uhapšen muškarac kojem kosovske vlasti, na teret stavljaju upravo paljevine automobila u opštini Zubin Potok.

U međuvremenu je i kod Centra za tehnički pregled vozila u Kosovskoj Mitrovici, tokom noći između subote i nedelje – bačena šok bomba. U trenutku kada je naprava bačena, na licu mesta su se nalazili pripadnici Kosovske policije, koji su tu prethodno boravili i tokom celog dana.  Policija nije saopštila da li je neko i povređen.

Radi se o muškarcu sa inicijalima M.B, koji je, za srpsku stranu zapravo „otet“, dok ga Priština naziva „herojem struktura koje su ga vodile“ prethodno tvrdeći da je on pripadnik „Civilne zaštite – kriminalne strukture“.

Za Prištinu je zapravo, kako oni kažu, uhapšen „Radoičićev bliski saradnik“, koji se osim za paljevine, tereti i za „prebijanje Srba, ranjavanje policajaca, paljenje lokalnih preduzeća i iznuđivanje, oštećenje kritične infrastrukture, vršio napade na kuće srpskih pripadnika KBS, a osumnjičen je i za ubistvo pripadnika EULEX-a“.

Sa druge strane, Srpska lista i Kancelarija za KiM najavili su mogući poziv na ustanak Srba ako se isti i ne oslobodi.

Njegovo hapšenje srpska strana protumačila je i kao „represiju i teror Aljbina Kurtija nad Srbima, koji ponovo sprovodi jednostrane poteze“.

To što su imali priliku, da posle dužeg vremenskog perioda, prisustvuju konferenciji za medije Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici, ali i onoj koju je istog dana održao predsednik te stranke, Goran Rakić u Beogradu i to kako bi javno osudili hapšenje M.B, pojedini mediji iskoristili su i da ih upitaju upravo o trenutno centralnim problemima Srba u sve četiri opština na Severu Kosova.

Konferenciju koja se održavala u Beogradu započeo je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji je u genezi problema Srba na Kosovu nabrojao i to da se automobilima sa KM tablicama, kojima je posle 23. novembra registracija istekla, zabranjuje „kretanje i ulazak“.

Oslonivši se na izjavu koju je u petak dao portparol EU, Peter Stano, da „sporazum nema ograničenje“, na ovoj istoj konferenciji, Rakić je pozvao „građane da slobodno voze vozila sa KM tablicama, jer to je deo dijaloga i deo sporazuma postignutog u Briselu“.

„Vozila sa KM tablica normalno funkcionišu, grad ih je pun, ljudi bezbedno voze, samo su neki mediji podizali tenzije. Primetili ste veliki broj KM tablica i na prelazima“, kazao je nakon dva sata iz Kosovske Mitrovice, Igor Simić.