Lajčak i Šole: Potrebna hitna primena dogovora Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak i Derek Šole (Foto Tviter @CounselorDOS)
Miroslav Lajčak i Derek Šole (Foto Tviter @CounselorDOS)

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa specijalnim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom o sastanku glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija u Briselu.

Lajčak je na Tviteru naveo da su se on i Šole saglasili da je potrebna hitna primena postignutih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine.

“Dobro je razgovarati o najnovijim dešavanjima na Zapadnom Balkanu sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta. Obavestio sam ga o dijalogu i sastanku glavnih pregovarača. Saglasili smo se oko potrebe hitne implementacije u dobroj volji”, naveo je Lajčak.

Derek Šole je takođe na Tviteru objavio da je sa Lajčakom razgovarao o snažnoj podršci koju SAD daju pregovorima Beograda i Prištine.

’’Uživao sam u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU o našoj snažnoj podršci dijalogu koji EU vodi između Kosova i Srbije i zajedničkoj posvećenosti putu Zapadnog Balkana ka integraciji u EU”, naveo je Šole na Tviteru.

Petković je nakon sastanka sa Bisljimijem i Lajčakom, rekao da je prvi put u poslednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.