Saborno u susret Vaskrsu u Velikoj Hoči

Velika Hoča (Foto: Radio Goraždevac)

Juče, na Veliki Petak, na poziv popadije Gordane, okupile su se vredne domaćice Velike Hoče da ofarbaju jaja za Vaskrs.

-Pošto se jaja u Velikoj Hoči i Orahovcu farbaju na Veliki Četvrtak, u petak uglavnom žene ne rade i cilj je bio da se da doprinos našoj crkvenoj zajednici. Da se uvaže i žene, na daleko poznate po svojim načinom šaranja jaja – rekao je za naš radio paroh velikohočanski otac Milan Stojković i dodao da je u cilju toga, da se svi uključe i učestvuju u radosti Vaskrsa, organizovana i manifestacija za najlepše i najjače Vaskršnje jaje.

– Manifestacija će se održati u nedelju, na dan Vaskrsa, posle Svete Liturgije koju služimo u sedam sati, i biraće se ,,Najlepše Vaskršnje jaje našarano voskom,, i ,, Najjače  Vaskršnje jaje,, . Svi ste pozvani da dođete na Vaskršnju liturgiju a potom i učestvujete u ovom nadmetanju koje se prvi put održava u Velikoj Hoči.

Vaskrsenje Hristovo se u Velikoj Hoči tradicionalno proslavlja u crkvi Sv. Arhiđakona Stefana, dok se na Vaskršnji ponedeljak narod okuplja na Večernjoj službi u crkvi Sv. Ilije, a na Vaskršnji utorak u manastiru Sv. Jovana  gde se održavaju i tradicionalni običaji ,, Bela vila,, i ,, Paun pase,,