Petković: Važno je da sačuvamo mir i da ekonomski snažimo srpski narod na Kosovu i Metohiji

(Foto: Radio Goraždevac)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je ponoćnoj Vaskršnjoj liturgiji koju je u manastiru Visoki Dečani služio iguman Sava Janjić sa sveštenstvom.

Čestitajući vernicima najveći pravoslavni praznik Vaskrs, Petković je poručio da je važno da sačuvamo mir, ali i da nastavimo da ekonomski snažimo srpski narod koji je na Kosovu i Metohiji svoj na svome.

“Ovde pod svodovima Visokih Dečana koji su pod patronatom Svetog kralja Stefana Dečanskog čestitam srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i svim pravoslavnim vernicima najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs uz radosni poklič “Hristos Vaskrse”! Odavde želim da poručim da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svoj na svome i da će, kao što je sedam vekova proslavljao Vaskrs ovde u Visokim Dečanima, tako i u godinama i vekovima koji su pred nama proslavljati ovaj najradosniji praznik”, rekao je Petković.

On je posebno podvukao podršku i pomoć države Srbije srpskom narodu na KiM.

“U ove radosne dane država Srbija je zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću uspela da dodatno pomogne naš narod u pokrajini i da Srbi vide da je država Srbija uz njih i da ih nikada neće ostaviti. To smo pokazali i kroz poseban investicioni program od 30 miliona evra i otvaranje 800 novih radnih mesta i druge važne projekte, ulaganje u infrastrukturu, što će omogućiti da se srpske sredine i dalje razvijaju”,  poručio je Petković.

Petković je istakao i važnost očuvanja Visokih Dečana.

“Važno je napomenuti da je i dalje ovaj naš biser svetske kulturne baštine najugroženiji manastir u Evropi i da Priština i dalje odbija da vrati 24 hektara zemlje manastiru, iako su njihove najviše pravne instance donele odluku pre sedam godina o tome. I dalje nam se skrnave hramovi, groblja i progoni naš srpski narod. Uprkos svemu, mi ćemo čuvati naš narod na Kosovu i Metohiji kao što je to više puta ponovio predsednik Vučić i brinućemo se da sačuvamo mir i osiguramo bezbednost za naš narod na ovim prostorima”, zaključio je Petković.

Liturgiji u Dečanima prisustvovali su i čelnici i članovi Predsedništva Srpske liste, predvođeni predsednikom Goranom Rakićem i potpredsednicima Igorom Simićem i Daliborom Jevtićem.