Viza ostaje za Srbe koji imaju pasoš Koordinacione uprave

(Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia, Shutterstock)

Srbi sa Kosova i Metohije koji imaju pasoš Republike Srbije i dalje će morati da podnose zahteve za vizu ukoliko putuju u zemlje Evropske unije. Iako je predsednik Aleksandar Vučić nedavno izjavio da veruje da će se naći nekakvo rešenje do kraja godine, u EU se na tu temu još nisu izjašnjavali.

Od 1. januara sledeće godine građani Kosova moći će da putuju u EU bez viza. Tu odluku je juče doneo Evropski parlament. Ipak, vizna liberalizacija će važiti samo za one koji poseduju kosovski pasoš, dok će oni koji imaju samo srpsku putnu ispravu i dalje morati da podnose zahteve za vize.

Većina Srba sa KiM i dalje poseduje samo srpski pasoš, koji izdaje Koordinaciona uprava MUP-a u Beogradu. U slučaju da putuju u zemlje EU koje nisu priznale Kosovo zahtev za vizu podnose u Beogradu, a ako putuju u države koje su priznale kosovsku nezavisnost, vizu traže u Prištini, Skoplju ili Tirani.

Ovo za njih nije novina, jer, iako su imali srpski pasoš, nikad nisu mogli da putuju u EU bez viza. Kada je Srbiji 2009. odobrena vizna liberalizacija, ta odluka se nije odnosila na građane koji su imaju prebivalište na KiM.

Kako su pisali mediji, Evropska unija je tada kao obrazloženje za izuzimanje iz bezviznog režima pasoša Srba sa prebivalištem na Kosovu, navela opasnost od ilegalne migracije i nemogućnost da Srbija može da garantuje tačnost podataka u njima.

Međutim, Aleksandar Vučić je rekao da ukidanje viza za vlasnike srpskih pasoša na KiM nije odobreno “zbog njihove želje da pokažu da je Kosovo suverena država”.

„To pitanje smo postavljali od početka i nikada nam to nisu dali. Ali sada u okviru dijaloga već na prvoj sesiji baš to pitanje smo pomenuli kada su oni počeli da govore o viznoj liberalizaciji. Mislim da je gotovo nemoguće da isključe Srbe sa KiM, a koji ne žele da budu nečiji tuđi državljani, tako da ćemo nekakva rešenja da tražimo i verujem da ćemo uspeti da nađemo“, rekao je Vučić.

On je rekao da ne misli da će to biti sutra, ali veruje da će do kraja godine uspeti da se pronađe nekakvo rešenje.

U ovom trenutku Srbi za Kosova, koji ne žele da čekaju u redu za vize, imaju dva načina da to izbegnu – ili da prijave prebivalište u centralnoj Srbiji ili da prihvate kosovski pasoš.