Aleksić pozvao Vučića da na SB u četvrtak kaže da se Srbija protivi članstvu Kosova u UN

Šef poslaničke grupe Narodne stranke, Miroslav Aleksić, pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u četvrtak, 27. aprila, ode u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti i – „jasno i glasno na toj sednici kaže da se Srbija protivi članstvu samoproglašenog Kosova u UN“.

„To je poslednji momenat da Srbija svetu kaže da se protivi članstvu Prištine u UN. Vučić je ponavljao da je to crvena linija Srbije, pa evo mu prilike da to sada i kaže u Savetu bezbednosti i da stavimo tačku na to“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Nakon jučerašnjeg prihvatanja prijave Kosova za člantvo, Aleksić smatra da je Vučić „poklonio“ Prištini članstvo u tu organizaciju.

„To znači da će ’Kosovo’ u narednih mesec dana postati član SE. Šta sada nama znači što Vučić kuka da su ga Evropljani prevarili i lagali? Kakve mi koristi imamo od njegove kuknjave i priznanja da je nesposoban? Šta građanima Srbije vredi što Vučić i Dačić kukaju da su skandalizovani i da je to sramota? Zašto pregovaraju ako su prevareni i zašto sprovode ’francusko-nemački’ plan“. 

Naveo je i da je Vučić od 2012. godine „poklonio teritoriju Srbije i naše građane i sve što smo imali na severu Kosova i Metohije“.

„Dao je policiju, pravosuđe, elektroenergetski sistem, pasoše, lične karte, tablice, međunarodni telefonski broj, a sada je poklonio i opštine u kojima su Srbi većinsko stanovništvo. Zajednica srpskih opština (ZSO) punih 10 godina nije formirana po briselskim sporazumima, a Vučić je krenuo u sprovođenje ’francusko-nemačkog’ sporazuma“, kazao je Aleksić.

Ponovio je da smatra da je referendum o odbacivanju „francusko-nemačkog“ sporazuma – jedini način da se stane na put sprovođenju tog plana.

„Referendum koji predlaže Narodna stranka nije referendum o Ustavu, nego o ’francusko-nemačkom’ planu i to je način da građani kažu da su protiv sporazuma koji je na štetu interesa Srbije i tako zaustave njegovu primenu“, istakao je ovaj poslanik u Skupštini Srbije.