Dačić na sednici SB UN: Kurti neće ZSO, želi da protera Srbe, instrumentalizuje specijalce da potpiruju incidente

(Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Na sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija na kojoj je predstavljen izveštaj generalnog sekretara Antonia Gutereša u vezi sa radom UNMIK-a za period od 16. septembra 2022. do 18. marta 2023. Sednici prisustvuju srpski šef diplomatije, Ivica Dačić i kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Dačić je u svom obraćanju kazao da se primenjujuju dvostruki standardi u tumačenju Povelje SB UN 1244, koja, kaže, „izgleda ne važi za Srbiju“. Sa druge strane, pozvao je na to da se ne smanji prisustvo i delovanje UNMIK-a, ali i obavestio Savet Bezbednosti da je Rezolucija 1244 i dalje na snazi. „Ili je ukinite ili je poštujte. A ako je ne poštujete, onda je pitanje da li UN više ne postoje“, kazao je Dačić.

Ujedno je poručio i da se do sada postignuti sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine moraju sprovesti, a da to važi i za ZSO koja je, kaže, jedini mogući mehanizam zaštite prava i bezbednosti srpske zajednice na Kosovu, ali i neophodan uslov za dalju implementaciju sporazuma iz Ohrida i Brisela.

Sa druge strane, poručuje da je siguran da Kurti nikada neće ispuniti ovu obavezu, „jer njemu cilj nije mir i uspeh dijaloga, već da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije“.

Dačić tvrdi i da je na Kosovu prisutan strah, a osvrnuo se i na nedavnu seriju incidenata na Severu, poručivši da prištinsko rukovodstvo „instrumentalizuje specijalne jedinice i policiju u potpirivanju međuetničkih incidenata“.

Imao je zahtev i za KFOR – da uloži dodatne napore u obezbeđivanju prava na život i bezbednosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

Državama članicama UN koje nisu priznale Kosovo se zahvalio, a poručio je svima:

„Poštovanjem Povelje i Rezolucija UN želimo da pravi efekat i normalizaciju globalnih tokova postavimo kao univerzalni princip koji će važiti za sve i primenjivati se – bez izuzetaka i bez dvostrukih standarda.