Kad se tvitovi i objave sa društvenih mreža presele na medijske portale

Informacije o zdravstvenom stanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu objava sa društvenih mreža, juče su preplavile mnogobrojne portale.

“Vučić hitno primljen u bolnicu”, moglo se u četvrtak pročitati na mnogim beogradskim portalima pod oznakom “najnovija vest”. Povod je bio tvit i komentari koji su usledili, a koji su izazvali polemiku kako na društvenim mrežama, tako i u pojedinim onlajn medijima.

U obračun sa “komentarima” serijski su krenuli pojedini mediji pozivajući se na neimenovane izvore, tvitove i postove. Međutim, pored “informacija o zdravstvenom stanju” izveštavali su i o zaverama,  “rušenju”, te “strašnoj opasnosti” koja preti predsedniku Aleksandru Vučiću.

https://www.novosti.rs/vesti/politika/1232436/pocelo-rusenje-vucica-nato-udara-predsednika-preko-svojih-megafona

Izvorna vest je potekla od portala Novosti koji su objavili tekst: “Počelo rušenje Vučića, Nato udara predsednika preko svojih megafona” do naslova u listu “Alo”:  “Vučiću preti strašna opasnost”. U ovom tekstu se pominju bivša ministarka Zorana Mihajlović i član SNS- a Dragan Šormaz koji bi mogao da napusti stranku i kao lobista NATO-a uništi Vučića formirajući novu stranku po nalogu Zapada.

https://www.alo.rs/vesti/politika/752967/vucicu-preti-strasna-opasnost/vest

Takođe navode pozivajući se na već ustaljeno u tabloidnoj praksi “dobro obaveštene izvore”:  “ Naši odlično obavešteni izvori tvrde da će Šormaz ‘vrlo uskoro’ da napusti SNS i pridruži se novoj političkoj organizaciji koju je najavila Mihajlovićeva, prenosi jedan beogradski medij” naveo je Alo.

Informer je otišao i korak dalje pa je na ovu temu naslovio tekst “OTKRIVAMO! NATO HOĆE VUČIĆEVU GLAVU! Šefu države preti ozbiljna opasnost!

https://informer.rs/vesti/politika/789183/dragan-sormaz-zorana-mihajlovic-aleksandar-vucic-sns

Brojni tabloidni portali preneli su vest pod naslovom “Opozicija priželjkuje smrt Vučića, to im rešava posao” među kojima ponovo Informer.

https://informer.rs/vesti/politika/789042/opozicioni-olos-prizeljkuje-smrt-vucicu

List “Alo” piše da su “simpatizeri Zorana Lutovca, Srđana Milivojevića i drugih iz opozicije”, na društvenim mrežama objavili niz tvitova u kojima su “objasnili” da je predsednik Vučić hitno “završio na VMA. Naveli su kako je to već “drugi put za dvadeset dana”, pisali da mu je “zaštekala čuka”. Potom su zahvaljivali Bogu i” molili ga “da Vučić brzo umre” prenosi Alo, što su neki od komentara na objavljeni tvit.

Mediji su komentare tviteraša masovno koristili za naslove serijskih tekstova na portalima.

Ovi mediji su se utrkivali “da objasne” da predsednik jeste hospitalizovan, ali da to “nikako ne može biti na VMA”.

https://www.alo.rs/vesti/politika/752987/predsednik-vucic-hitno-primljen-u-bolnicu/vest

“Ipak, jedno je sigurno. Neće Vučić trčati na VMA, još od momenta kada se doktor Slobodan Obradović pridružio grupi “Ujedinjeni protiv kovida”, grupi koja je pokušala da unizi i omalovaži napor srpske države da sačuva narod i zdravstvo u vreme pandemije. Da li je Vučić bio ili ne u teškom stanju, možda znaju negde drugo. Na VMA sigurno ne znaju” tvrdi “Alo”.

Ovi portal su komentare na “inicijalni tvit” iskoristili i za političke obračune sa pojedinim opoziconim političarima.

Da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobrog zdravstvenog stanja potvrdio je dan posle i on sam, ali za portal Sputnjik u Srbiji.

”Dobro sam, idem u obilazak po Srbiji danas u 12 sati” izjavio je Vučić.

https://sputnikportal.rs/20230428/vucic-ekskluzivno-za-sputnjik-dobro-sam-idem-u-obilazak-srbije-1154876591.html

I umesto da se objave sa društvenih mreža proveravaju na medijima, u eri ekspanzije modernih tehnologija sve više raste potreba za proverom informacija.

Istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Republike Srbije, zagarantovano Zakonom o javnom informisanju I medijima gde je jasno naznačeno šta je javni interes u oblasti javnog infomisanja je  kao I mnogo puta prekršeno, a samim tim i Kodeks novinara, gde između ostalog stoji da je “novinar je obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom i da  ne sme slepo da veruje izvoru informacija”.

Novinar mora da vodi računa o tome da izvori informacija često slede svoje interese ili interese društvenih grupa kojima pripadaju i prilagođavaju svoje iskaze tim interesima, stoji u Kodeksu novinara Srbije.