Odbijene žalbe 20 žrtava koje su htele da učestvuju u suđenju Tačiju i ostalima

Foto: KoSSev

Žalbeno veće Specijalizovanih veća u Hagu odbilo je status žrtve za 20 ljudi u slučaju protiv bivših lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, saopštio je Specijalni sud u ponedeljak.

“Panel Apelacionog suda odbio je u sredu, 26. aprila 2023. godine, žalbe 20 žrtava koje su se žalile na odluku veća osnovnog suda kojom je odbijena njihova prijava za učešće u predmetu Tači i drugi. Međutim, panel je dozvolio odbijenim aplikantima da ponovo podnesu svoje prijave, u slučaju da se pretresnom panelu prezentuju nove informacije”, kaže se u saopštenju.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba „OVK“ Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Suđenje Tačiju i ostalima započelo je, posle više najava, 3. aprila, sa uvodnim rečima 3, 4. i 5. aprila, sa izvođenjem dokaza na suđenju, uključujući prve svedoke tužilaštva, od 11. aprila 2023.

Svi optuženi na početku suđenja ponovili su da nisu krivi za zločine iz optužnice, dok su u uvodnoj reči, tužioci, sa druge strane, tvrdili da će, tokom procesa, dokazati krivicu Tačija i saoptuženih.

Branioci su, u uvodnim rečima, tvrdili da četvorica vođa „OVK“ nemaju nikakve veze sa zločinima, koje su počinili „osvetnici“ i „odmetnici od ‘OVK’“.

Prvobitna optužnica protiv četvorice optuženih potvrđena je 26. oktobra 2020, a menjana je 3. septembra 2021, 29. aprila 2022. i 30. septembra 2022.

Potom su 4. i 5. novembra 2020. Tači i ostali uhapšeni, a prvi put pred sudom se pojavili od 9. do 11. novembra.

Verzija optužnice s manje brisanog teksta podneta je 27. februara 2023. To je ujedno i operativna optužnica u ovom predmetu.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne krivične odgovornosti u šest tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i prisilne nestanke lica. Pored toga, svaki od optuženih tereti se i u četiri tačke za ratne zločine, i to: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

U optužnici se navodi da su ta krivična dela vršena najkasnije od marta 1998. pa sve do kraja septembra 1999. na brojnim mestima širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji. Prema optužnici, ta krivična dela „Oslobodilačka vojska Kosova“ je počinila protiv stotina civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima.

U optužnici se tvrdi da su Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići individualno krivično odgovorni na osnovu različitih vidova krivične odgovornosti za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo sistematskog napada širih razmera na civilno stanovništvo za koje se smatralo da ne podržava OVK.

Odobreno je učešće u postupku za 140 žrtava. Tužioci su, pre početka suđenja, najavili da će saslušati više od 300 svedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, u Hagu. Sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsedavajućeg Čarla Smita (Charles Smith) iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i Ginel Metro (Guenael Metraux) iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.