Svetski dan slobode medija obeležen u Nišu: Godinu za nama obeležio dvosturko veći broj napada na novinare

(Foto: Radio Goraždevac)

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija. Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević je povodom današnjeg obelažavanja slobode medija u Nišu pod sloganom „Pet minuta gromoglasne tišine“, izjavio da današnji dan novinari dočekuju sa profesijom koja je ugrožena.

Obeležavanje Svetskog dana slobode medija u Nišu započelo je minutom ćutanja posvećeno deci koja su danas stradala u Beogradu, kada je učenik sedmog razreda, pucao na nastavnike i učenike.

„Ovom akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“ posvećene deci koja su stradala danas u u Beogradu, želi da pokaže da postoji entitet koji svedoči dijalog i slobodu i da postoji novinarski profesionalni entitet koji će braniti osnovne vrednosti slobode govora i čovečanstva”, rekao je Rakočević.

Dodao je da je dijalog kao suština našeg odnosa sa stvarnošću i prema drugima.

„Dijalog kao suština da se moramo razumeti, da moramo razumeti onog ko drugačije misli od nas, da moramo znati da je sloboda drugog jednako važna kao naša sloboda i da samo u tim okvirima moramo graditi jedan drugačiji, normalniji, snošljiviji i trpeljiviji odnos prema drugima”, naglasio je predsednik UNS-a.

(Foto: Radio Goraždevac)

Manifestacija u Nišu održana je u znak podrške slobodi medija, ali i kao protest zbog napada na novinare i medijske radnike koji se sve češće dešavaju u Srbiji. Predsednik UNS-a upozorio je da su novinari sve češće meta pritisaka, pretnji, nasilja i cenzure.

Rakočević je takođe u svojoj izjavio podsetio  na novinare koji su radeći svoj posao stradali.

“Ne možemo da pređemo preko slučaja Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Dade Vujasinović, 17 ubijenih, otetih i nestalih kolega Srba, Albanaca i stranaca na Kosovu i Metohiji. I dok god ne budemo znali u kom pravcu se kreće rasvetljavanje njihovih sudbina, nad nama će stajati ta teška senka da svako može uraditi sa ovom profesijom, sa slobodom i dijalogom, ono što hoće“, zaključio je Rakočević.

Pored predsednika UNS-a, bili su prisutni i studenti novinarstva, kao i njihov profesor Neven Obradović kojem se Rakočević beskrajno zahvalio na mogućnosti da u „licima ovih mladih ljudi i očima prepoznamo nadu slobode“ i pozvao je studenta treće godine Nenada Stankovića da pročita progas Udruženja novinara Srbije.

Proglas UNS-a povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija

Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiće po gotovo dvostruko većem broju pretnji, pritisaka i napada u odnosu na period između 3. maja 2021. i 3. maja 2022. godine, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi u ponovljenom postupku za paljenje kuće Milana Jovanovića kojom je bivši predsednik opštine Grocka osuđen na pet godina zatvora.

U godini iza nas UNS je evidentirao ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada, što je gotovo dvostruko više nego u 2021. godini, kada su u UNS-ovoj bazi zabeležena 74 slučaja.

Najučestaliji pokušaj gušenja slobode medija bile su pretnje koje su novinari dobijali preko društvenih mreža. Preko interneta je zabeležena i najozbiljnija pretnja „salvom metaka“ koja je upućena čitavoj redakciji dnevnog lista „Danas“.

Zbog pretnji preko društvenih mreža novinar Marko Vidojković je napustio zemlju, a svetsko udruženje pisaca PEN internešnel omogućilo je da on i njegova porodica budu preseljeni na bezbednu lokaciju.

Novinari su pretnje dobijali i preko telefona, a u godini iza nas prvi put je preteći poziv „nestao“ iz evidencije. U pitanju je poziv u kome je nepoznata osoba pretila uredniku „Drvotehnike“  Dragojlu Blagojeviću za koji je Treće osnovno javno tužilaštvo tvrdilo da ga nije bilo, da bi nakon intervencije medijske zajednice Više javno tužilaštvo potvrdilo da je taj poziv ipak postojao.

Represija nad novinarima uzela je maha u lokalnim sredinama, a to je najbolje pokazao slučaj pretnji redakciji OK radija iz Vranja i vlasnici ove medijske kuće Oliveri Vladković, zbog kojih je biznismen Dejan Nikolić Kantar prvostepeno osuđen na 14 meseci zatvora.