Predsedavajući SO Zubin Potok podneo ostavku

(Foto: KoSSev)

Predsedavajući Skupštine opštine Zubin Potok, Slaviša Biševac iz Građanske incijative za Zubin Potok, podneo je juče ostavku na svoju poziciju u ovoj Opštini. Cilj – da demokratskim putem spreče preuzimanje funkcije novoizabranog gradonačelnika, Izmira Zećirija.

Biševac se na mestu predsedavajućeg u Skupštini opštine Zubin Potok našao po sistemu automatizma, a nakon što su krajem novembra prošle godine Srbi sa Severa napustili kosovske institucije, uključujući i lokalne samouprave.

Tada su u četiri opštine ostala upražnjena odbornička mesta. Za razliku od Zvečana i Leposavića, u SO Severna Mitrovica i Zubin Potok – odbornicima koji su automatski bili sledeći na listi, data je mogućnost da ispražnjena mesta popune.

Krajem decembra, odnosno, skoro dva meseca nakon napuštanja institucija u ovoj Opštini, tj. u Kancelariji za manjine u selu Čabra, održana je sednica na kojoj je zakletve položilo 13 odbornika albanske nacionalnosti iz LDK, PDK i Pokreta Samoopredeljenje.

Potom su 26. januara ove godine tri odbornika GI Zubin Potok, uz predsedavajućeg odlučili da svoje mandate preuzmu, kako su tada objasnili, da u ovoj opštini, inače većinski srpskoj, ne bi samostalno vladali Albanci.

Od tada su, kako su potvrdili, održali i to formalno, samo jednu sednicu kako im se mandati ne bi oduzeli.

Izlazak Srba iz institucija doveo je i do lokalnih izbora, a upkos tome što su Srbi, kao i Srpska lista upozoravali da na njima neće glasati odnosno učestvovati, 23. aprila u četiri opštine na Severu, oni su ipak održani – sa veoma malom izlaznošću.

Četiri opštine na Severu tako su dobile nove gradonačelnike iz drugih zajednica, a u Zubinom Potoku pobedu je odneo Izmir Zećiri iz PDK.

Na aprilskim izborima, iako su u sastavu SO Zubin Potok, nije učestvovala tamošnja Građanska inicijativa. Mišljenja su da oni nisu bili organizovani ni održani u demokratskim uslovima.

„Smatramo da izbori nisu organizovani u demokratskim uslovima o čemu govore i rezultati, odnosno izlaznost od svega 5%, što jasno pokazuje da smo doneli ispravnu odluku i stali uz svoj narod koji je bojkotovao izbore“, naveli su iz GI za Zubin Potok, što nam je u telefonskom razgovoru potvrdio lider ove inicijative, Milija Biševac.

Međutim, predsedavajući Biševac dobio je poziv da organizuje sednicu skupštine na kojoj će se ozvaničiti izbor novog gradonačelnika. Iako će se, kako kažu iz ove GI, ona i održati sa ili bez njihovog učešća, predsedavajući je ipak odlučio da svoju poziciju napusti.

„Želeli smo da stopiramo da novi gradonačelnik preuzme funkciju, tako što smo podneli ostavku na mesto predsedavajućeg, koji treba da sazove tu skupštinu. Na taj način želimo da sprečimo da novi gradonačelnik preuzme funkciju u Zubinom Potoku, gde je apsolutno većinsko srpsko stanovništvo“, poručili su.

Sa druge strane, tri srpska odbornika iz GI Zubin Potok ostavke nisu podneli. To će učiniti ukoliko se novi gradonačelnik zvanično izabere.

„I oni će podneti ostavku ukoliko se novi gradonačelnik zvanično izabere, odnosno ukoliko budu stvorili većinu i organizuju sednicu skupštine bez nas“, kažu iz ove GI Zubin Potok.

Naznačili su još jednom da smatraju da novi gradonačelnik nije izabran voljom građana Zubinog Potoka, te da je, kako tvrde, samim tim, njegov izbor i nelegitiman.

Osvrnuli su se na njegove izjave poslednjih dana, zbog kojih sumnjaju da bi mogao da radi u interesu većine, u ovom slučaju srpske zajednice.

„Po njegovim izjavama vidimo da on ne želi kompromis sa Srbima, već da i dalje sprovodi jednostrane odluke Prištine. To govori njegova izjava da će skinuti zastave sa Opštine i sve ostalo“.

„Ovim potezom želimo da jasno damo do znanja da ćemo i ubuduće iskoristiti sva demokratska sredstva u borbi za prava lokalnog stanovništva sve dok se ne stvore realni uslovi da se održe legitimni i demokratski izbori na kojim stanovnici naše opštine mogu izraziti svoje političke stavove i izabrati vlast koja će raditi u interesu građana“, zaključili su još jednom iz GI za Zubin Potok.