Priština o izveštaju EP: Hvali se Kosovo, a osuđuje Srbija; Preduzećemo mere protiv „bandi“ Radoičića i Veselinovića

(Foto: Evropska unija)

Izveštaj o Kosovu koji su danas usvojili poslanici Evropskog parlamenta za Prištinu je „još jedan dokaz napretka“, pokazatelj da Kosovo ide u dobrom pravcu, ali i osuda na račun zvaničnog Beograda zbog barikada, lobiranja protiv Kosova i aktivnosti, kako se navodi, „kriminalnih bandi Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića na Severu“. I dok sebi čestitaju, retko koji prištinski zvaničnik pominje kritike koje se nalaze u ovom izveštaju, među kojima su i one u vezi sa srpskom zajednicom.

„Pozitivne poruke dolaze putem izveštaja Evropskog parlamenta o Kosovu. Još jedan dokaz da se naša zemlja kreće u dobrom pravcu. Kosovo je pouzdan partner Evropske unije“, poručio je danas zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi.

U sličnom tonu reagovao je i kosovski ministar unutrašnjih poslova, navodeći da se Kosovo, kako kaže, smatra „najdemokratskijom državom na Zapadnom Balkanu“.

„Zahvaljujem Evropskom parlamentu na tome što je odobrio Izveštaj o Kosovu, koji visoko ceni postizanje demokratskog napretka Kosova. U danas izglasanom izveštaju ocenjuje se napredak ostvaren u jačanju demokratije, borbi protiv organizovanog kriminala i vladavine prava. Izveštaj utvrđuje izuzetna dostignuća Kosova u različitim sektorima, posebno u oblasti unutrašnjih poslova i migracija, povećanje uspešnih operacija usmerenih na borbu protiv organizovanog kriminala kroz međunarodnu i prekograničnu saradnju“, poručio je Svećlja.

Naglašava da će pozitivne ocene i konstruktivne sugestije date u izveštaju poslužiti kao „vredan putokaz za dalji rast demokratije, vladavine prava, borbu protiv organizovanog kriminala i visokog nivoa korupcije, kao i stvaranje uprave zasnovane na meritokratiji“.

Govoreći o delu izveštaja koji se odnosi na Sever Kosova, odnosno o „kriminalnim bandama Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića“, koje se dovode u vezu sa SNS-om, Svećlja poručuje da da deli zabrinutost EP-a, odnosno da oni predstavljaju „ozbiljnu pretnju po građane“.

„Ova činjenica je istaknuta i u izveštaju Srbije, posebno zbog njihovih veza sa kriminalnim grupama koje deluju na Severu naše zemlje“, poručio je Svećlja.

Naglašava da će kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova da nastavi da bude u potpunosti posvećeno borbi protiv „ovih kriminalnih elemenata i garantovanju bezbednosti i dobrobiti svih građana“.

„Biće preduzete mere za brzo i efikasno rešavanje ovog pitanja, u saradnji sa našim međunarodnim partnerima“, naveo je.

Sa druge strane, navodi da borba protiv korupcije na visokom nivou ostaje hitno pitanje.

„Mi ponavljamo našu snažnu političku volju da se borimo protiv korupcije na svim nivoima i bez razlike“, naveo je.

Danas usvojen izveštaj Evropskog parlamenta i za kosovsku vladu je „još jedan dokaz o napretku“, koji „ističe uspehe i pozitivne poruke“.

„Jačanje demokratije, vladavine prava, borba protiv korupcije, ekonomski razvoj i razboritost institucija i upravljanja samo su neki od primera pomenutih u ovom izveštaju“, navodi se u saopštenju ove institucije.

Kao pozitivne delove izveštaja kosovska vlada ističe podršku prijavi za članstvo Kosova u EU, pozivanje na predstavljanje upitnika i pripremu mišljenja o aplikaciji, podršku članstvu u međunarodnim organizacijama, kao što su Savet Evropa, Partnerstvo za mir i INTERPOL.

Takođe ukazuju na to da se u izveštaju traži da države članice koje još uvek nisu priznale Kosovo to učine bez daljeg odlaganja.

Iz vlade ističu da je Evropski parlament pohvalio Kosovo zbog povećanja zakonodavne aktivnosti u vezi sa reformama evropske agende.

Kurtijev kabinet poručuje i da je Evropski parlament pozdravio „najduži period političke stabilnosti do sada“, nakon izbora 2021. godine.

U ovom izveštaju se ujedno navodi da je Kosovo posvećena i konstruktivna strana u dijalogu sa Beogradom.

„U međuvremenu, osuđuje se Srbija zbog eskalacije akcija od strane aktera koje oni sponzorišu, uključujući nezakonite blokade, nasilne napade i pretnje vojnom akcijom, kao i zbog njihove kampanje povlačenja priznanja i glasanje protiv članstva Kosova u Savetu Evrope“, podcrtali su iz Kurtijevog kabineta.

Pohvalili su se i time da se u izveštaju naglašava i pozdravlja povećan angažman i dijalog sa Srbima sa Kosova tokom prošle godine.

Kosovska vlada, sa druge strane, u svom saopštenju nije pomenula da se u izveštaju takođe šalje poziv da se unapredi dijalog sa Srbima.

Nije pomenuto ni to da se osuđuju česti napadi na povratnike srpske nacionalnosti i konstatuje da i dalje postoje mnoge prepreke za povratak prisilno raseljenih.

Vlada, ali i drugi prištinski zvaničnici, propustili su da pomenu u svojim objavama deo izveštaja u kojem Evropski parlament iskazuje zabrinutost zbog kontinuiranog nesprovođenja presude Ustavnog suda Kosova iz 2016. u vezi sa manastirom Visoki Dečani, ali i zbog nedostataka istrage i krivičnog gonjenja za ubistva političara na Severu Kosova – Olivera Ivanovića i Dimitrija Janićijevića.

U njihovim objavama nema ni komentara na deo izveštaja u kojem se kosovska vlada poziva da deluje „izuzetno osetljivo“ i poštuje zakone kada je reč o eksproprijaciji zemlje na Severu Kosova, koja je za izvestiteljku EP, Violu fon Kramon, jedna od glavnih zabrinutosti.

Evropski parlament je ujedno pozvao Prištinu da obezbedi kvalitetan prevod zvaničnih dokumenata i zakona na srpski jezik, što, takođe nije pomenuto u saopštenju kosovske vlade, kao ni deo u kojem se zahteva primena svih postignutih sporazuma, uključujući i uspostavljanje ZSO.