15.1 C
Pec
4. okt 2023

Hovenijer: Ulažemo velike napore u borbi protiv lažnih vesti i dezinformacija

U organizaciji NDI-a u Prištini je održana konferencija posvećena integritetu informacija na kojoj su učestvovali najviši domaći i međunarodni zvaničnici.

Američki amabasador Džefri Hovenijer naglasio je da su cilj zaštite sajber infrastrukture i obezbeđivanja pristupa informacijama zasnovanim na činjenicama fundamentalni za zaštitu demokratskih principa u globalnom informacionom prostoru. Hovenijer je dodao da se ulažu veliki napori u borbi protiv lažnih vesti i dezinformacija.

“Ovaj forum pruža značajnu platformu za istraživanje i razgovor o deziformacijama. Shvatanje ovih tema je od suštinskog značaja kako bi se zaštitila bezbednost i sigurnost vlasti, demokratskih procesa i gradjana. Mi puno radimo na borbi protiv dezinformacija kako bismo izgradili kapacitete gradjana i novinara, kako bi neutralizovali štetne ili lažne narative. Usjadjujemo medijsku pismenost kod mladih omogućavajući medijima i gradjanima alate da zaštite svoju digitalnu bezbednost. Nadamo se da ćemo sprečiti dezinformacije i lažne narative da se ukorene u društvu“, kazao je Hovenijer.

Šefica političkog odeljenja EU na Kosovu Ana Karin Platon naglašava da je uticaj kibernetičke bezbednosti veoma velik u raznim oblastima, te da zbog toga Kosovo mora imati dobro zakonodavstvo.

„Ovo je nešto što je jako visoko na Evropskoj agendi i možemo reći da smo stvarno unapredili naše napore u poslednje vreme kako bi odradili naš deo posla. Danas, kao što je Američki ambasdor i pomenuo, geopolitička situacija čini još važnijim taj zahtev da svi mi sarađujemo. Uticaj kibernetičke bezbednosti je mnogo veći od tehnoloških dimenzija i ide do čitavog niza oblasti politike uključujući unutrašnje poslove, spoljne poslove, industriju, ekonomiju, tehnologiju, razvoj, obrazovanje. Imajući u vidu da pretnje po kibernetičku bezbednost obično imaju taj prekogranični element od velikog je značaja da Kosovo ima robustno zakonodavstvo i mehanizme kako bi se pratila kibernetička bezbednost“, kazala je Ana Karin Platon.

Na današnjoj konferenciji učestvovao je i Kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti je u razgovoru sa direktorkom NDI-a ambasadorkom Nensi Soderberg, rekao da sa povećanjem tehnološkog razvoja rastu i pretnje sajber bezbednosti. Kurti je naglasio da se bezbedniji i inkluzivniji sajber prostor za sve može postići kroz programe obrazovanja i podizanja svesti, kao i stvaranjem inkluzivne kulture za sve marginalizovane grupe.

NAJNOVIJE

Više