Maja Fićović: Lokalni mediji od suštinske važnosti za objektivno informisanje Srba na Kosovu i Metohiji

Učesnici panel-diskusije „Jačanje održivosti medija jugoistočne Evrope“ (Foto: UNS/ D. Bjelica)

Konferencija za medije jugoistočne Evrope “Na raskršću – čuvanje medijskih sloboda radi zaštite demokratije”, koju je misija OEBS organizovala u Skoplju od 15. do 17. maja, okupila je učesnike u sedam debata, kao i na radionicama, filmskim projekcijama, stavljajući u prvi plan veštačku inteligenciju i slobodu izražavanja.

Članica Izvršnog odbora Društva novinara Kosova i Metohije (UNS-DNKiM) Maja Fićović u okviru panela „Jačanje održivosti medija jugoistočne Evrope“  govorila je o izazovima u radu medija koji emituju program na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji.

Istakla je problem finansijske održivosti, nezainteresovanosti mladih ljudi za rad u redakcijama i na terenu, kao i to koliko je razvoj tehnologije umnožio posao novinarima danas. Dodala je da najveći pritisak trpe redakcije sa malim brojem ljudi, u koje spadaju skoro svi mediji koji izveštavaju na srpskom.

Maja Fićović govori o problemima sa kojima se suočavaju mediji na KiM (Foto: UNS/D. Bjelica)

Fićović je naglasila da je značaj lokalnih medija od suštinske važnosti za objektivno informisanje Srba na Kosovu i Metohiji i da je potrebno naći uspešne modele za njihovu održivost, kako bi bez obzira na sve probleme uspeli da opstanu i sačuvali nepristrasnost u izveštavanju.

Navela je i da je jedan od modela opstanka umrežavanje lokalnih medija, jer razmena informacija doprinosi boljoj informisanosti građana, ali i donsoi više mogućnosti da kod donatora budu prepoznati za finansiranje medijskih projekata.

Na konferenciji je učestvovalo više od 150 učesnika, među kojima su bili novinari, medijski stručnjaci i pravnici.