Podignuta nova optužnica u odsustvu protiv rezerviste VS za navodno seksualno zlostavljanje tokom rata

Foto: N1

Specijalno tužilaštvo Kosova podnelo je danas Osnovnom sudu u Prištini još jednu optužnicu u odsustvu – protiv G.P. koji se tereti za silovanje tokom rata na Kosovu, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Prema navodima ovog tužilaštva, optuženi je bio pripadnik rezervnog sastava policije Srbije.

„U saizvršilaštvu sa drugim licima, mimo pravila međunarodnog humanitarnog prava, uz upotrebu fizičkog nasilja i drugih nehumanih radnji, izvršio je seksualno nasilje nad muškarcem albanske nacionalnosti, prenosi „Zakletva pravde“.

Terete ga konkretno za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ovo je druga optužnica za slučajeve silovanja tokom rata na Kosovu koja je podignuta u odsustvu.

Specijalno tužilaštvo je i sada došlo na ovaj predlog, a zato što su, kako navode, iscrpljeni svi napori da se on pronađe.

Podsetimo, kosovsko pravosuđe, odnosno tužilaštvo, počelo je maja meseca sa podnošenjem optužnica za ratne zločine u odsustvu.

Prva je podneta 4. maja, protiv rezerviste Vojske Srbije tokom rata na Kosovu, a takođe zbog navodnog seksualnog nasilja za vreme rata.

Samo dva dana kasnije pristigla je i druga. Za razliku od prethodnog, optužnica je ovog puta podignuta za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv muškarca sa inicijalima C.A.

Krajem maja 2019. godine kosovska Skupština ratifikovala je Nacrt za izmenu Zakonika o krivičnom postupku, kojim je kosovskom pravosuđu omogućeno da pokrene postupak, podnese optužnice, pokrene istrage – kao početak procesuiranja navodnih ratnih zločinaca.

Takođe, Nacrt zakona koji dozvoljava suđenje i kažnjavanje u odsustvu lica koja su, prema ovim sudskim organima, počinila ratne zločine, kosovska vlada usvojila je krajem avgusta 2021. godine.