Anketa: Šest meseci od izlaska Srba iz kosovskih institucija većina smatra da je to koristilo samo vlastima u BG i PR

Foto: KoSSev

Napuštanje institucija, pa potom i bojkot izbora od strane Srba, doveli su do toga da na Severu Kosova skoro i da nema predstavnika srpske zajednice u lokalnim institucijama. I dok se već danima najavljuje preuzimanje vlasti od strane predstavnika manjinskih zajednica u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, novi gradonačelnik Severne Mitrovice iz Samoopredeljenja, Erden Atić, to je već učinio. Položio je zakletve 19. maja u zgradi opštine u kojoj su istog dana osvanule kosovske zastave. Istog dana su na vanrednim konferencijama Kurtiju iz Srpske liste dali rok do 1. juna da prestane sa „represijom,“ a direktor Kancelarije za KiM poručio da je počela okupacija Severa Kosova.

Čitaoci KoSSev portala upitani su na društvenim mrežama da se izjasne o napuštanju institucija – potezu koji je svemu prethodio.

Više od šest meseci kasnije svega nekolicina smatra da su Srbi imali koristi od ovog poteza, dok je većina mišljenja da je zapravo najviše koristio vlastima u Beogradu i Prištini. Sa druge strane, velika većina je u komentarima upravo Srpsku listu i zvanični Beograd ocenila kao krivce koji su prouzrokovali današnju situaciju, uz poruke o „izdaji“ i „prodaji Srba Albancima“.

Pitanje „Kome je koristio izlazak Srba iz kosovskih institucija“ postavili smo u vidu 24-časovne ankete na našim društvenim mrežama – Instagram i Tviter uz četiri ponuđena odgovora – Srbima, Albancima, vlastima u Beogradu i Prištini i nikome. Svoje mišljenje je iznelo više od 700 ljudi.

Većina korisnika Tvitera – 40 odsto, odnosno 24 od ukupno 60 označilo je ponuđen odgovor – „vlastima u Beogradu i Prištini“.

Sa druge strane, 35 odsto, odnosno 21 osoba smatra da je izlazak iz institucija išao u korist Albancima, a njih 13, tj. 21 odsto označio je ponuđen odgovor – nikome.

Sa druge strane, svega dve osobe – 3,3 odsto smatra da je napuštanje institucija koristilo Srbima.

Isto pitanje postavili smo i onima koji nas prate na Instagramu. Svoje mišljenje je izneo čak 651 korisnik, a rezultati ankete slični su onima na Tviteru.

Većina korisnika ove društvene mreže takođe smatra da je napuštane institucija koristilo vlastima u Beogradu i u Prištini – 231, odnosno 35 odsto.

Svega pet osoba manje, tj. 226 korisnika štikliralo je – „Albancima“, a 156 smatra da napuštanje institucija nije koristilo nikome.

Isto kao i na Tviteru, najmanje korisnika smatra da je ova odluka koristila Srbima – 38 korisnika, tj. svega 6 odsto.

Šta kažu na Fejsbuku

Čitaoce KoSSev portala na društvenoj mreži Fejsbuk upitali smo kako komentarišu polaganje zakletve Erdena Atića i događaje koji su se tog dana zbili u zgradi skupštine opštine Severa Mitrovica. Takođe smo od njih zatražili da iznesu mišljenje o konferencijama Srpske liste i direktora Kancelarije za KiM, koje su istog dana održane u severnom delu Kosovske Mitrovice, odnosno Beogradu.

Na našu objavu odgovorilo je više od 130 korisnika. Velika većina komentara je u negativnom tonu. Dok pojedini kritikuju Prištinu uz optužbe o okupaciji, Evropsku uniju, odnosno generalno međunarodnu zajednicu, velika većina je ipak za novonastalu situaciju okrivila zvanični Beograd. Ređali su se komentari u kojima se vlast u Srbiji, kao i Srpska lista optužuju da su „izdali građane“ i „prodali ih“.

„Narod je preveslan 2000, a biće i sada“, „Prodali su nas Albancima“, „Kakva setva takva i žetva. Jadan onaj narod tamo“; „Srpska ljista je odgovorna za sve što se trenutno dešava Srbima na KiM, a posebnom Srbima na Severu“, „dosta je pljačkala Srpska lista“, neki su od komentara.

Bilo je i onih koji smatraju da se sve radi u dgovoru kosovskog premijera, srpskog predsednika i međunarodne zajednice, a kako bi se „ceo Sever stavio pod kontrolom onih iz Prištine“.

„Zato je Vučić naterao one iz tzv. Srpske liste da napustite kosovske ‘institucije’“, poručio je jedan od njih.

Ovaj korisnik prokomentarisao je i navode Srpske liste – da su zvanični Beograd i oni „ubedili narod da ne reaguje“ tokom polaganja zakletve novog gradonačelnika.

„To je smešna izjava. Narodu je svega preko glave, zna narod odakle vetar duva i odakle Oluja dolazi“, poručio je.

Što se tiče Petra Petkovića, ovaj korisnik kaže da „nije vredan pomena“.

„Nadmašio je do sada sve Vučićeve uvlakače. On je bruka za ljudski rod“, poručio je.

Drugi korisnik u sličnom tonu navodi da je – „Vučić kao mnogo puta izigrao Srbe i pustio ih niz vodu u sastav Kosovske države“.

„Sestre i braćo Srbi, neka vam je Bog u pomoći

U jednom od komentara optužuje se konkretno Srpsku listu da je „svojom izdajničkom politikom omogućila Albancima da se šire na Severu“.

„To je svakom Srbinu jasno i to što Petković palamudi i diže tenzije to mačku o rep!“, navodi se.

Ovaj komentar naišao je na podršku više više korisnika Fejsbuka – kako putem „lajkova“, tako i komentara.

Bilo je onih koji su pozivali na smenu rukovodstva u Srbiji, kao i Srpske liste, jer je, kako kažu to „poslednja šansa“.

Jedna od korisnica postavlja pitanje „zašto su svi ti banditi iz Srpske ljiste još uvek na slobodi“, a direktoru Kancelarije za KiM poručuje da ne preti – „jer, ako dođe do sukoba – odoše naše glave, dok će on… da uživa“.

Nekima krivi Priština i Zapad

Bilo je i onih koji su za novonastalu situaciju prst uperili ka Prištini – optužujući je za okupaciju.

Profil pod nazivom – „Srpska napredna stranka (Severna Brigada)“ u komentaru navode da „uskoro počinje rat protiv teroriste Aljbina Kurtija i njegove eskadrile“.

„Neću reći tačan datum, ali goreće svaki punkt i svaka baza kvazi specijalaca na Severu KiM-a! Dosta je napaćenom narodu svega!!! Sada dolazi naših 5 minuta, a vi samo posmatrajte ili se ‘smejte’, sve jedno gledajte!!!“, poručeno je.

Odgovarajući na ovaj komentar, pojedini korisnici poručili su – „SNS neka dođe da ratuje, a ne naša deca“, „Severna Brigada nas brani ‘stikerima’ po fasadama i pločnicima’“.

Pojedini građani negodovali su zbog toga što su novi gradonačelnici na aprilskim izborima koje su Srbi bojkotovali, izabrani sa svega nešto više od tri odsto glasova.

Jedan od korisnika poručuje da je na delu „otimanje zemlje Srbije“.

„Mi sedimo, posmatramo užas ovaj… ugnjetavanje Srba. Gde god je moglo – proterani. Svet gleda i nikome ništa. To im je i plan bio. Crni Srbi šta smo dočekali“, poručio je.

U jednom od komentara navodi se da Srbi nemaju pravo ni na šta.

Sa druge strane, osoba albanske nacionalnosti poručuje – „dozvoljavate da vam životi zavise od Rakiča i njegovog ‘benda’. Grešite ako mislite da su vam Kurti i Albanci krivi“.

U sličnom tonu čitateljka KoSSeva poručuje da će Srbima u Mitrovici biti bolje sa novim gradonačelnikom, nego sa Srpskom listom,

Sa druge strane, bilo je onih koji novom gradonačelniku poručuju da mu je „bolje da odmah da ostavku, dok je još vreme“, da bez Srba „ne može ništa“, te da se postavlja pitanje da li će oni biti „Brankovići ili Obilići“.

Odgovor stiže od osobe albanske nacionalnosti – „sa Srbima može ako budu poštovali zakone i ustav REPUBLIKE KOSOVO“.

Deo čitalaca KoSSev portala za novonastalu situaciju direktno optužuje međunarodnu zajednicu, te su se među komentarima mogli videti i oni sledeće sadržine – „cirkus, sprdačina, bruka i sramota EU“, „raspad sistema – od međunarodne zajednice do Ujedinjenih Nacija“.

Deo građana poručuje da njih niko ništa ne pita jer je „važno kakv je stav EU i SAD“, a jedan od njih u sarkastičnom tonu „sve će to A. V. pozlatiti“.

Lista koja broji više od 160 komentara završava se u sličnom tonu kako i počinje – prevashodno sa kritikama na račun zvaničnog Beograda i Srpske liste.

„Mozemo mi smrtnici da pišemo šta hoćemo, a članovi Srpske liste imaju gde da idu sa Kosova i Metohije… a mi gde ćemo – u duboki i crni vir – mi se ne pitamo ništa. Živela Srbija“.

„Od juče je Kosovska Mitrovica zvanično i tiho otišla u ruke Vlade Kosova i države Kosovo zahvaljujući podršci Srpske liste na čelu sa vatrogascem Goranom Rakićem, njegovim diletantom Petkovicem i najvećim mafijašem, Aleksandrom Vučićem kome je odzvonila“.