Visoki Dečani: Ambasadori posetom pružaju podršku odluci suda o vraćanju zemlje manastiru

Poseta diplomatskog kora manastiru Visoki Dečani (Foto: Eparhija raško - prizrenska)

Manastir Visoki Dečani je danas je posetilo tridesetak međunarodnih šefova misija, ambasadora i drugih diplomata akreditovanim na Kosovu.

Neposredni povod za ovaj skup bila je namera da se potvrdi čvrsta međunarodna podrška za sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016 koja se tiče zemljišta Manastira Dečani i koju kosovske vlasti još nisu sprovele, navodi se na sjatu Eparhije raško-prizrenske.

Ovu odluku suda su pre par dana odlučno podržali ambasadori zemalja Kvinte i šefove misija EU i OSCE u Prištini povodom njene sedme godišnjice. Osim toga, ovo je bila i prilika da se izrazi jaka podrška za poštovanje prava i poštovanje verskih sloboda za sve zajednice na Kosovu i Metohiji, ističu is Eparhije.

Arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Dečani, pozdravio je goste i preneo posebne pozdrave u ime Episkopa Teodosija. Nakon kratkog obilaska crkve i fotografisanja ispred Manastira, gosti su se skupili u konferencijskoj sali na jednočasovni razgovor.

(Foto: Eparhija raško – prizrenska)

“Izrazivši duboku zahvalnost za njihovu posetu i podršku, o. Sava je obavestio diplomate o najvažnijim problemima sa kojima se susreće Srpska pravoslavna crkva na KiM i kako Crkva vidi puta napred. Šef misije EU na Kosovu, g. Sunjag, ambasador SAD g. Hovenier, šef misije OEBS-a g. Devenport, nemački ambasador Rode, šef misije UN na Kosovu gđa. Ziade, Komandant KFOR-a italijanski general Ristuća i druge diplomate aktivno su učestvovali u diskusiji”, navodi Eparhija raško-prizrenska.

Iz Eparhija ističu da je otac Sava je izrazio svoju zahvalnost svim posetiocima na njihovom razumevanju i naporu da zajedno dođu do Manastira, koji je izrazio nadu da će ovaj događaj ostati u uspomeni pre svega kao prijatno druženje ujednom od najvažnijih religijskih i kulturnih objekata na Kosovu i Metohiji.

(Foto: Eparhija raško – prizrenska)

Nakon razgovora, dečanski monasi su priredili ručak za sve posetioce u tripezariji Manastira. Ovaj događaj je zaista predstavljao priliku za otvorenu razmenu mišljenja, raspravu o nizu pitanja i pre svega za jačanje veza između naše Crkve i međunarodne diplomatske zajednice akreditovane u Prištini.

Tvitom o poseti manastiru oglasio se i nemacki ambasador Jorn Rode.