Mira Lolić Močević Srbima na Kosovu: Vi čuvate ono najsvetije

Sa projekcije filma (Foto Kim)
Sa projekcije filma (Foto Kim)

“Ako napustimo Kosovo i Metohiju onda će nestati Srba. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Kosovo i Metohiju”, kazala je Mira Lolić Močević, autorka filma “Ako te se sjetim samo” sinoć premijerno prikazanog u Gračanici.

“Vi za nas i za buduće generacije čuvate ono najsvetije – Gračanicu, Dečane i sve ove svetinje po Kosovu i Metohiji”, rekla je novinarka i autorka filma koji se bavi životom Srba na Kosovu i koji promoviše rad narodnih kuhinja koje brinu o 2000 korisnika, uglavnom socijalno ugroženih ljudi.

Film “Ako te se sjetim samo” Lolić Močević je uradila uz pomoć udruženja “Srpsko Sabranje Baštionik” i uz podršku Eparhija raško-prizrenske. Sagovornici su korisnici narodne kuhinje, ali i predsednica udruženja “Majka devet Jugovića” Svetlana Stević koja vodi narodnu kuhinju.

Priča Mire Lolić Močević je pokretna slika života Srba na Кosovu. Autorka je razgovarala i sa višečlanim porodicama u Kosovskom Pomoravlju, ali i u Gračanici, te sa igumanijom manastira Sveti Dimitrije u Sušići mati Irinom, te zabeležila narodne običaje tokom svadbe u Kosovskoj Kamenici. Ipak, ovaj film najviše govori o bratskoj ljubavi između Srba sa Kosova i Republike Srpske, te o pomoći koju za ovdašnje socijalno ugrožene porodice pružaju članovi udruženja “Baštionik”.

“Vi Srbi sa Kosova i Metohije, predvođeni SPC, Vi čuvate sve nas pred svim tim našim precima i svim Nemanjićima da se ne brukamo jer čuvate ono što je nama najsvetije. Čuvate kolevku i prostor gde se smo se mi upisali u narod. Da sve propadne, ovo ne sme propasti. Kosovo i Metohija ne smeju propasti jer ako oni propadnu mi ćemo kao narod nestati, jer nemamo pravo da postojimo”, kazala je Mira Lolić Močević.

Nakon odgledanog filma, prisutnima u sali Doma kulture obratio se i predsednik udruženja “Srpsko Sabranje Baštionik” iz Banjaluke Predrag Adamović.

“Znamo da sve ovo što radimo jeste malo, jeste simbolično i jeste nedovoljno ali znamo da to nije i ono najvažnije, znamo da je od toga materijalnog što donesemo važnija bratska ljubav, topla ljudska reč. Naš dolazak i sve ono što prenosimo od naše braće iz Republike Srpske, kao što je podjednako važno i sve ono što odavde sa KiM mnogo bratske ljubavi, mnogo reči hvale, mnogo vere vratimo u Republiku Srpsku”, kazao je Adamović.

U ime naroda i Eparhije raško-prizrenske autorki filma i predstavnicima udruženja zahvalio se vladika Teodosije. “Posle ovog filma koji smo pogledali zaista je teško govoriti jer u filmu je sve rečeno. Ono što je naše najveće blago na Kosovu i Metohiji to su naše svetinje, to je naš narod koji je opredeljen i koji istrajava da živi i opstaje na ovim svetim prostorima. To su naša deca”, rekao je vladika Teodosije.

Prisutnima se obratila i zahvalila predsednica udruženja “Majka devet Jugovića” Svetlana Stević koja je autorku filma darovala prigodnim poklonima.

Inače, ovo je četvrto prikazivanje filma – posle Beograda, Banja Luke i Brčkog, a projekciju u Gračanici pratio je i kulturno-umetnički program.

 

Galerija fotografija

16849121402817_sa_projekcije.jpg