Danas je Spasovdan

Crkva Svetog Spasa u Prizrenu (Foto arhiva Kim)

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja – Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.

Spasovdan se proslavlja u znak sećanja na dan kada se Isus poslednji put javio učenicima, zapovedio im da idu po svetu i propovedaju jevanđelje. Zatim se, na Maslinskoj gori, naočigled svih uzneo se na nebo, čime je završio svoje delo spasenja.

Njegovi učenici potom su prenosili Hristovu veru svetom i time ljude spasavali u veri, odakle i naziv praznika.

Spasovdan je pokretnog datuma i uvek se obeležava u četvrtak, četrdeseti dan po Vaskrsu.

Čuveni Dušanov zakonik usvojen je na Spasovdan 1349. godine, na isti praznik i dopunjen pet godina kasnije.

Osim kao stočarski i ratarski praznik, slavi se i kao krsna slava, ali i zavetina za čitavo selo.

Ne rade se danas teški poslovi, u znak poštovanja prema velikom prazniku koji, prema narodnom verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.

Spasovdanski dani u Prizrenu

Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena organizuju „Spasovdanske dane u Prizrenu“.

Nakon liturgije i lomljenja kolača u crkva Svetog Spasa u Prizrenu, u atrijumu tog hrama će danas u 10.30 biti otvorena izložba slika „Jesen u Prizrenu“ sa likovne kolonije održane u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena prošle godine. U okviru umetničkog programa će nastupiti vokalne solistkinje Vera i Neda Stolić, a stihove će kazivati pesnikinja Jasna Milenović iz Sremske Кamenice i pesnik Nenad Jero Radenković iz Zvečana.

Manifestacija „Spasovdanski dani“ u Prizrenu se realizuje sa blagoslovom vladike raško-prizrenskog gospodina Teodosija, a pod pokroviteljstvom Кancelarije za Кosovo i Metohiju i uz podršku Crkvene opštine Prizren.

Slava Beograda

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom koja će proći centralnim gradskim ulicama, Beograd će danas obeležiti svoju slavu.

Na čelu Spasovdanske litije, koja će se kretati gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja.

Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo.