Varhelji sutra na Kosovu – razgovori o nedavnim dešavanjima, organizovanom kriminalu, korupciji…

(Foto: Preuzeto sa portala KoSSev)

Komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, posetiće sutra Kosovo. Očekuju ga razgovori sa najvišim prištinskim zvaničnicima.

Evropska unija najavila je da će Varhelji prvo da se sastane sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani-Sadriu – u 09.00 časova.

Nakon kratke konferencije za medije, u 10.00 sledi sastanak sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, a sat vremena kasnije i sa predsednikom kosovske skupštine, Gljaukom Konjufcom.

Varhelji ujedno planira razgovore sa predstavnicima opozicije, ali i civilnog društva.

„Ovi sastanci će biti prilika da se sagledaju odnosi EU-Kosovo i da se razgovara o nedavnim dešavanjima, kao i o ključnim reformama, uključujući i oblast reforme pravosuđa, energetske tranzicije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, saopšteno je iz Evropske unije.

Sutra se ujedno očekuje da Varhelji i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, pokrenu Program unutrašnjih poslova EU-Kosovo, s ciljem daljeg usklađivanja aktivnosti Kosova u sprovođenju zakona i borbi protiv organizovanog kriminala sa standardima EU.

„Ovaj Program koji finansira EU od 6,5 miliona evra biće sproveden u periodu od tri godine uz podršku Francuske, Italije i Belgije i doprineće jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i jačanju međunarodne saradnje“, navode iz Evropske unije.

U saopštenju se podseća da su Kosovo i EU potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je na snazi od 1. aprila 2016.

Takođe se podseća na to da liberalizacija viza za Kosovo stupa na snagu 1. januara sledeće godine, te da će Komisija ponovo da izvesti o napretku Kosova na njegovom evropskom putu u Paket proširenja 2023, koji će biti objavljen na jesen.