Eparhija: Kosovske vlasti drugu godinu zaredom zabranile verski obred u hramu Hrista Spasa u Prištini

Hram Hrista Spasa u Prištini (Foto: Eparhija raško-prizrenska)

Kosovske vlasti i ove godine su zabranile pristup hramu Hrista Spasa u Prištini i održavanje verskog obreda, bez ikakve pravne osnove povodom proslave praznika Vaznesenja Hristovog 24. maja, čime se nastavlja ozbiljno kršenje verskih prava i sloboda Srpske pravoslavne crkve na Кosovu, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

“Uoči praznika Vaznesenja Eparhija raško-prizrenska sa najboljim namerama obavestila je Кosovsku policiju o planiranom verskom obredu u hramu Hrista Spasa u Prištini 24. maja na Vaznesenje Hristovo, zbog obezbeđenja verskog skupa i organizovanja parkiranja vozila. U sredu, 23. maja, SPC parohija u Prištini je neformalno, samo usmenim putem obaveštena od strane kosovske policije da je Srpskoj Pravoslavnoj crkvi zabranjeno služenje spasovdanske liturgije u našem hramu Hrista Spasa u Prištini”, stoji u saopštenju Eparhije.

iz Eparhije ističu da je svešteniku usmeno saopšteno da kosovske vlasti zabranjuju služenje verskih obreda u našem hramu u Prištini ’sve dok traje sudski spor koji je Univerzitet u Prištini pokrenuo protiv Eparhije raško– prizrenske’, kao i zbog navodnih bezbednosnih razloga. Svešteniku nije uručena nikakva pismena odluka tim povodom.

Univerzitet u Prištini pokrenuo je sudski spor 2018. godine protiv Eparhije raško-prizrenske u vezi zemljišta na kome je izgrađen hram Hrista Spasa.

“Važno je naglasiti da pre pravosnažne i konačne sudske odluke zakonskom vlasniku imovine, a posebno verskog objekta ne može zabraniti pristup i korišćenje verskog objekta nigde u demokratskom svetu. Prema međunarodnom principu ’pretpostavke nevinosti’ koji se odnosi i na krivična, ali i imovinska pitanja, postojanje spora ne može biti povod za sprečavanje slobodnog korišćenja imovine koja je u katastru zavedena kao imovina SPC, a pogotovo ne za kršenje zakonskih prava o slobodi okupljanja i verskih obreda jasno definisanih u kosovskom zakonodavstvu. U protivnom svako bi mogao da samovoljnim osporavanjem imovine i lažnim optužbama krši osnovna verska i ljudska prava. Zato je prema svim međunarodnim standardima imovina SPC neprikosnovena, dok sudski proces eventualno ne dokaže suprotno i ne iscrpe se svi pravni lekovi”, dodaje se u saopštenju.

Iz Eparhije raško-prizrenske napominju, da je ovaj problem evidentiran i u izveštaju o verskim slobodama Sjedinjenih Američkih Država za 2022. godinu u delu koji se odnosi na Kosovo, što pokazuje da je reč o već sistematskom kršenju zakonski regulisanih verskih prava SPC. Istovremeno, kosovska policija nije pismeno odgovorila na obraćanje SPC, niti je izdala zabranu bogosluženja na osnovu ikakve sudske odluke jer za to ni ne postoje validne pravne osnove. Zato je zabrana samo usmeno izrečena na način koji implicira mogućnost incidenta u slučaju da Crkva iskoristi svoje pravo slobode bogosluženja.

“Eparhija raško-prizrenska ovom prilikom izražava svoj najoštriji protest zbog otvorenog kršenja naših verskih prava i zloupotrebe zakona od strane kosovske policije koja je dužna da obezbedi slobodu okupljanja i verske objekte i iskoristiće sva pravna sredstva da se ovo pitanje reši u skladu sa zakonom”, zaključeno je u saopštenju.