Biševac novom gradonačelniku: Iskoristićemo sva demokratska sredstva da sprečimo jednostrane poteze

(Foto: KoSSev)

Nakon poslednjih lokalnih izbora u opštini Zubin Potok, koji su protekli bez učešća Srba, u selu Čabra zakletvu je danas položio novi gradonačelnik ove opštine – Izmir Zećiri. U pitanju je nedemokratski proces, o čemu svedoče sami rezultati, kaže za KoSSev Milija Biševac, lider GI „Za Zubin Potok“ i nekadašnji jedini opozicioni odbornik u ovoj opštini.

Za današnju sednicu odbornici GI Zubin Potok nisu dobili poziv, čime su, kazao je Biševac, prekršene zakonske odredbe.

„A to nam daje apsolutno pravo da ovu skupštinu smatramo nelegitimnom jer nisu ispoštovane ni neke druge procedure. Na propuste, verovatno svesno učinjene, mejlom smo upozorili nadležno Ministarstvo za lokalnu samoupravu i od njih zatražili da ospore održavanje pomenute sednice. Nikakav odgovor na primedbe nismo dobili“, kaže.

Biševac je u izjavi za KoSSev podsetio i na ranija upozorenja njegove incijative da je Zećirijeva pobeda sa 197 glasova u odnosu na više od 6.000 registrovanih birača neprihvatljiva.

To je i bio razlog da ova građanska inicijativa, čiji je predstavnik ostao u radu prelaznog sastava ove skupštine, podnese ostavku na mestu predsedavajućeg Skupštine, upravo kako bi onemogućili imenovanje Zećirija.

„Potezom da nas ne pozovu na skupštinu, kojoj svakako ne bismo prisustvovali, jasan je pokazatelj kakvom politikom želi da se bavi novoizabrani gradonačelnik, da u njegovom delokrugu rada nema dijaloga i smirivanja tenzija, već da će nastavi represivne mere ka stanovništvu naše opštine, što se može zaključiti I na osnovu njegovih prethodnih izjava“.

„U Zubinom Potoku živi čak 95% srpskog stanovništva, pa novoizabranom gradonačelniku želimo da poručimo da ćemo iskoristiti sva demokratska sredstva kako bismo ga sprečili da svojom politikom sprovodi jednostrane poteze“, naglasio je Milija Biševac.

Komentarisao je i ‘zauzetost’ Srpske liste. Politikom koju su vodili prethodnih godina i izlaskom iz institucija doveli su nas do ovog stanja, zato smatramo da svi odreda treba da ponesu političku odgovornost, naglasio je Biševac.

„Što se tiče Srpske liste, oni su danima zaokupljeni organizacijom sutrašnjeg mitinga u Beogradu, tako da ih novonastala dešavanja, prema svemu sudeći, ne interesuju, a u prilog tome govori i činjenica da ništa nisu uradili po pitanju novonastale situacije, niti su izašli pred narod koji je zbunjen, uplašen, razočaran i ne zna šta ga već sutra očekuje“.

Kao jedini iole svetli primer, Biševac je pozdravio napore međunarodnih predstavnika da albanski gradonačelnici zakletve ne polažu objektima dosadašnjih srpskih opština.

„Podržavamo potez Međunarodne zajednice što je uticala na to da se sednice ne održe u zgradama Privremenih organa, što je moglo izazvati mnogo veće probleme, ali ćemo ih svakako obavestiti o današnjem događaju i grubom kršenju svih zakonskih normi, jer su i oni podržali održavanje izbora i prihvatili izborne rezultate“.