Novi gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana položili zakletvu

Foto: Preuzeto sa Koha
Foto: Preuzeto sa Koha

Novoizabrani gradonačelnici opština Zubin Potok i Zvečan, Izmir Zećiri (Zeqiri) i Iljir Peci (Ilir) – na sednicama koje su danas u 10 časova održane na mestima van opštinskih kancelarija, zvanično su položili zakletvu, preneli su mediji koji ove događaje prate.

Jedan u lokalnoj kancelariji u Čabri, drugi u selu Boljetin u tamošnjoj osnovnoj školi zakleli su se da će „svoje dužnosti kao gradonačelnici obavljati časno, lojalno…“

„Ja, Izmir Zećiri, svečano se zaklinjem i izjavljujem da ću svoje dužnosti i ovlašćenja kao gradonačelnik Zubinog Potoka, obavljati časno, lojalno, nepristrasno, savesno i u skladu sa zakonom, kako bih obezbedio uslove i miran život za sve“.

Usmeren će biti na, kako je u nastavku kazao, zajedničke poslove i odgovornosti, a kako bi se fokusirali na „sprovođenje zakona Republike Kosovo na celoj teritoriji opštine Zubin Potok“.

„Odgovornost će biti na najvišem nivou, pružaćemo usluge svim građanima opštine Zubin Potok, bez ikakve razlike“, dodao je Zećiri.

Svestan je da postoje izazovi sa kojim će se nova lokalna vlast u Zubinom Potoku suočavati, te istakao da će biti formiran “jak tim koji će sprovoditi zakon i raditi u interesu svih građana, bez razlike“.

Na istovremenoj sednici u prostorijama osnovne škole „Isa Boljetinac“ u selu Boljetin, opština Zvečan, zakletvu je položio i Iljir Peci.

„Ja, Iljir Peci, svečano se zaklinjem i izjavljujem da ću svoje dužnosti i ovlašćenja vršiti kao načelnik opštine Zvečan, časno, lojalno, nepristrasno, savesno i u skladu sa zakonom kako bih obezbedio uslove za miran život“.

Mediji prenose da su uz Pecija, zakletvu danas položili i izabrani odbornici Skupštine opštine Zvečan, a imenovana je i predsednica SO Zvečan – Seljvete Kljemendi (Selvete Kelmendi).

Sa druge strane, zamenik gradonačelnika još uvek nije imenovan.

Kako javljaju lokalni mediji, uoči sednica i dolaska dvojice zvaničnika, ispred zgrada u kojima je najavljeno njihovo održavanje stacionirali su se pripadnici Kosovske policije, KFOR i Karabinjeri.

Događaje prati i veći broj medijskih ekipa.

Istovremeno, mediji prenose da, iako događaj prati više srpskih medijskih ekipa – polaganje zakletve bilo je na albanskom jeziku, kao i izjave dvojice gradonačelnika.

I ovog puta, kao i u Severnoj Mitrovici, mediji na srpskom jeziku bili su uskraćeni da sa događaja izveštavaju na svom jeziku.

U 13 sati najavljeno je polaganje zakletve i novog gradonačelnika opštine Leposavić – Ljuljzima Hetemija, koje će se održati u lokalnoj kancelariji u selu Bistrica.