Varhelji u Mitrovici: Uspostavljanje ZSO preduslov za normalizaciju i napredak

(Foto: EU)

U postorijama evropskog informativnog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice, komesar za susedstvo i proširenje EU Oliver Varhelji sastao se sa šefom Srpske liste Goranom Rakićem, koji je bio u društvu svoja dva saradnika – Igorom Simićem i Natašom Elezović.

„Uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom je preduslov za normalizaciju i napredak na Kosovu“, poručio je u komentaru nakon posete Varhelji.

Kaže da je sa Rakićem razgovarao o podršci EU ovom regionu.

Varhelji je do ovih prostorija koje se nalaze u blizini glavnog mosta došao pešice preko njega.

(Foto: EU)

Prethodno je imao odvojene sastanke sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

(Foto: EU)

I dok je sa Osmani održao zajedničku konferenciju za medije, nakon susreta sa Kurtijem Varhelji je tvitovao da se radi o otvorenom razgovoru o napretku Kosova na putu EU.

(Foto: Tviter/Oliver Varhelji)

„EU nudi veliku podršku ekonomskom razvoju koji je povezan sa daljom primenom reformi i primenom sporazuma iz dijaloga, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom večinom“.

Kosovo i Srbija da sprovedu obaveze iz dijaloga bez odlaganja, ključna je poruka Olivera Varheljija danas na Kosovu.

„Uključujući sporazume iz 2015. uključujući prava svih. Moj cilj nije samo da podsetim, već da dodam dodatni element koji će ubrzati preporuke“, kazao je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Osmani.

Varhelji i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, pokreću danas i Program unutrašnjih poslova EU-Kosovo, s ciljem daljeg usklađivanja aktivnosti Kosova u sprovođenju zakona i borbi protiv organizovanog kriminala sa standardima EU.

„Ovaj Program koji finansira EU od 6,5 miliona evra biće sproveden u periodu od tri godine uz podršku Francuske, Italije i Belgije i doprineće jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i jačanju međunarodne saradnje“, navode iz Evropske unije.

Osmani se inače Varheljiju danas zvanično zahvalila na podršci od 6,5 miliona evra za vladavinu prava.