UNS i DNKiM: Da prestane diskriminacija srpskih novinara na Kosovu

Ilustracija (Foto: Kim)

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuje zabranu ulaska u zgradu Opštine Zvečan novinarima srpskih redakcija u trenutku kada su pripadnici kosovske policije pozvali novinare medija na albanskom jeziku da zbog bezbednosti uđu u opštinski objekat.

Urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić za sajt UNS-a kaže da je obrazloženje koje je novinarka ovog medija Marija Trajković dobila od policajaca da napusti zgradu opštine Zvečan jer je Srpkinja, skandalozno u svakom smislu.

Posebno je, ističe Garić, skandalozna odluka ako se u obzir uzme činjenica da je ona u zgradu ušla zajedno sa grupom novinara medija na albanskom jeziku, kojima je dozvoljeno da ostanu u zgradi Opštine Zvečan.

Kako UNS-u javljaju kolege sa lica mesta, i novinari medija na albanskom jeziku su ubrzo napustili zgradu opštine.

“Izbacivanjem novinarke iz zgrade, specijalna jedinica Kosovske policije danas je pokazala na delu kako sprovodi zakon i sa kakvom diskriminacijom prema Srbima postupa. Tražimo hitno objašnjenje Kosovske policije zbog čega su ovako postupili ”, navodi Garić.

Garić je dodao da traži i od svih relevantnih institucija da reaguju i da novinarima medija na srpskom jeziku omoguće nesmetan rad

Novinarskoj ekipi Kim radija ulazak u opštinski objekat je zabranjen nakon što su policajci videli prezime novinarke na legitimaciji.

“Nedopustivo je da se novinari dele na osnovu prezimena i nacionalnosti. Insistiramo da međunarodne i lokalne organizacije na terenu jednako tretiraju sve novinare i omoguće im uslove za rad”, kazao je za UNS glavni i odgovorni urednika Kim radija Goran Avramović.

UNS i DNKiM ističu da je u kriznim situacijama posebno potrebno da se novinarima i medijskim radnicima osigura bezbedan rad, a diskriminacija dodatno stvara osećaj nebezbednog okruženja.

UNS i DNKiM traže da međunarodne bezbednosne snage, pre svih pripadnici KFOR-a i Euleksa zaštite novinare i omoguće im rad bez diskriminacije.