Vučić i Kurti otkazali put za Bratislavu, EU očekuje od Prištine da ukloni policiju iz opštinskih zgrada kao prvi korak ka spuštanju tenzija

Foto: KoSSev

Kosovo bi trebalo da obustavi sve policijske operacije oko opštinskih zgrada na severu Kosova – kao prvi korak ka spuštanju tenzija, poručio je danas šef evropske diplomatije, Žozep Borelj.

U razgovoru koji je jutros obavio sa Kurtijem i Vučićem, Borelj ih je, kaže, zamolio da preduzmu mere kako bi se situacija poboljšala.

„Evropska unija osuđuje nasilje na severu Kosova. Ovo dovodi do opasne situacije. Imao sam kontakt sa premijerom Aljbinom Kurtijem jutros i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sinoć i zamolio sam obe strane da preduzmu mere za poboljšanje situacije“, kazao je on na konferenciji za medije.

Prvi korak koji bi vodio ka tome, poručuje Borelj, jeste da se policijske jedinice sa Severa povuku, ali i „demonstranti smire“.

„Kao prvi korak, očekujem od institucija Kosova da uklone policijske snage iz opštinskih zgrada na severu Kosova, a od demonstranata da se smire”.

Evropska unija ujedno očekuje da strane nastave sa dijalogom, a shodno tome, Borelj je potvrdio da se ulažu napori da se organizuje sastanak za dijalog na visokom nivou, odnosno susret Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija.

Prema pisanju Radio Slobodna Evropa, sastanak na visoko političkom nivou pokušava da organizuje i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i to u Bratislavi gde se trenutno održava Globalna bezbednosna konferencija.

U Bratislavu su otputovali brojni lideri iz regiona, međutim, kako je to potvrdila kosovska vlada, Aljbin Kurti zbog trenutne situacije na Kosovu današnje putovanje u Slovačku je otkazao, uz naznaku da još uvek nije definitvna odluka da li će učestvovati.

Putovanje u slovačku prestonicu upravo je otkazao i Aleksandar Vučić:

„Važnije mi je da budem sa svojim narodom. Obilaziću danas naše vojnike, junake, njih više hiljada koji su raspoređeni na svim važnim mestima“.

Podsetimo, od petka se u tri severne opštine nalaze jake snage Specijalne jedinice Kosovske policije. U pitanju su opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok u koje su specijalci tog dana nasilno ušli kako bi sproveli nove albanske gradonačelnike.

Srbi se tome protive, a juče su se u velikom broju okupili ispred opštinskih zgrada u znak protesta.

Za razliku od Leposavića i Zubinog Potoka, situacija u Zvečanu je eskalirala kada je došlo do sukoba okupljenih Srba sa KFOR-om, a nakon što su Srbi odbili da, posle višečasovnih pregovora i protesta, propuste dva blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Povređeno je 30 vojnika KFOR-a i više desetina građana. Istovremeno, kako je potvrdila Kosovska policija, petorica Srba je privedeno upravo u vezi sa ovim nemirima, a pojedinima je već određena 48-časovna mera pritvora.

Odmah sinoć stigao je snažan talas osuda u vezi sa najnovijom krizom na Severu, ali ovog puta na račun Srba, odnosno onih koji su se sukobili sa KFOR-om.

Međunarodni predstavnici koji su prethodnih dana upirali prst u kosovske vlasti i premijera Aljbina Kurtija da prestane da vuče jednostrane poteze, da mora hitno da deeskalira situaciju, i da su jednostrane provokacije bile nepotrebne, sada listom osuđuju snažno nasilje prema pripadnicima KFOR-a, odnosno NATO-a i novinarima.

Komandant KFOR-a danas je, međutim, naznačio da za jučerašnji incident odgovornost treba da preuzmu obe strane „umesto što se kriju iza lažnih narativa“.

Situacija je danas u svim opštinama znatno mirnija, premda su se građani ponovo na istom mestu okupili. Oni i dalje očekuju da se specijalci iz opština povuku.

Sa srpske strane dobili su naznaku da će se to danas i dogoditi, ali je to ipak na kraju kosovski MUP demantovao.