Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič (Foto: Tviter @albinkurti)

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.

“Na sastancima sa predstavnicima vlade preneo sam jasnu poruku: pokušaj kosovske vlade da silom nametne gradonačelnike u zgrade opština na severu nije bio mudar i doveo je do teških posledica. Sada je trenutak da sve strane deeskaliraju situaciju” naveo je Pič a objavila je na Tviteru ambasada Velike Britanije na Kosovu.

On je dodao da pažljivo prati razvoj događaja na severu.

“Pažljivo pratim dešavanja i razgovaram sa partnerima u Vašingtonu, Briselu i šire. Ti razgovori su mi dali do znanja da su najnoviji događaji naneli štetu međunarodnom imidžu Kosova”, naveo je Pič.

Naglasio je da je Velika Britanija stajala uz Kosovo i u dobrim i u lošim vremenima.

“Kao prijatelji i pomagači nastavićemo to da činimo, ali će jednostrane akcije to samo učiniti mnogo težim”, istakao je Pič.

Kurti sa Pičom: Raspoređivanje policije isključivo radi očuvanja vladavine prava

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je sa izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o dešavanjima na severu Kosova.

Kurti je na Tviteru napisao da se sa Pičom sastao kasno sinoć.

“Naveo sam da je svrha raspoređivanja policije isključivo održavanje vladavine prava. Ponovo sam potvrdio svoju spremnost za razgovore na visokom nivou uz posredstvo EU. Takođe sam se zahvalio Vladi Velike Britanije na podršci”, naveo je Kurti.

Pič je u Prištini razgovarao i sa zamenicom premijera Donikom Gervalom, ministrom odbrane Armendom Mehajem i ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom.