“Vidovdanski glasnik”: Istina o nama

Sa promocije ''Vidovdanskog glasnika'' u Gračanici (Foto: Kim)

Vidovdanski glasnik nastoji da između dva Vidovdana, klasifikuje, vrednuje i beleži sve ono važno što se dešavalo u kulturi Kosova i Metohije u proteklih godinu dana“, rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Živojin Rakočević.

Autorski tekstovi, prikazi i kritike koje se odnose na savremeno umetničko stvaranje iz oblasti književnosti, likovnih umetnosti i istorije deo su najnovijeg izdanja Vidovdanskog glasnika koje je promovisano u Domu kulture Gračanica.

Vidovdanski glasnik na živ, kreativan i kritički način nastoji da uoči glavne markere i glavne pravce u kojima se kreće kultura Kosova i Metohije u najširem mogućem smislu. Zato je jako važno da se među koricama Vidovdanskog glasnika nađu najvažniji stvaraoci iz oblasti književnosti, likovnih umetnosti, da imamo tekstove iz istorije koji kritički, vrlo analitički i naučno obašnjavaju našu stvarnost. Vidovdanski glasnik je periodično glasilo koje u najšire zahvata stvarajuću kulturu“, rekao je njegov izdavač i direktor Doma kulture „Gračanica“ Živojin Rakočević.

Govoreći dalje o sadržaju upravo objavljenog broja, on je podsetio na rečenicu profesora Dragomira Kostića.

„Stvaranje je važno u svim uslovima, to je iskonska želja nekih ljudi, umetnika pre svega, da uređuju ili popravljaju svet u kome žive. Ne mogu ga promeniti, ali ga mogu učiniti snošljivijim, lepšim nego što stvarno izgleda“, citirao je on deo jednog objavljenog teksta.

Istoričar Aleksandar Gudzić je istakao da su tekstovi za Vidovdanski glasnik pisani čitkim i jednostavnim stilom što omogućava brzo i nezamarajuće čitanje, a neki od njih nude nove i do sada malo poznate činjenice.

„Ono što vredi pročitati iz istorije su tekstovi Petra Ristanovića ’Ujedinjenje, nacionalizam i ideologija’, gde autor, inače viši naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu Priština-Leposavić piše o okolnostima pod kojima je formirana Oslobodilačka vojska Kosova (OVK). Još jedan zanimljiv tekst, koji je napisala Ivana Ženarju, takođe viša naučna saradnica Instituta za srpsku kulturu Priština-Leposavić, govori o novomučenici Bosiljki Pasjanskoj. Obradila je legende i narodnu priču o njoj i kako je ona zaslužila da bude proglašena za svetiteljku“, kazao je on.

Pesnik Ratko Popović je podsetio na nastanak Vidovdanskog glasnika 1992. godine.

„Mi smo ovo glasilo pokrenuli na taj način što smo se jednog dana okupili u Prištini, u jednoj kafani penzionera, i tu doneli odluku da se od ove godine ustanovi izlazak Vidovdanskog glasnika. Prvi broj je izašao 1992. godine, a u redakciji su bili: Ratko Popović, Radoslav Zlatanović i Slobodan Kostić. Ovo je glasilo trajalo i istinom zračilo i kada je bilo najteže, 1999. godine, našla se mogućnost. Ljudi dobre volje su tada pomogli i taj broj je izašao“, prisetio se on.

Izdavač Vidovdanskog glasnika je, uz podršku Opštine Gračanica i Ministrastva kulture Vlade Republike Srbije, Dom kulture „Gračanica“.