Specijalni sud pozvao „komandanta Remija“

Rustem Mustafa (Foto: EPA)

Na poziv Specijalizovanog tužilaštva, Rustem Mustafa pojaviće se u Hagu da svedoči o OVK i tvrdnjama tužilaštva u sudskom procesu protiv bivših čelnika OVK.

Bivši komandant zone „Lab“ potvrdio je da će otputovati u Hag.

„Sledeće nedelje sam pozvan da svedočim u Hagu. Braniću istinu o ratu OVK“, rekao je Mustafa za Kanal 10, javio je Zeri.

Rustem Mustafa Remi je bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i poslanik Skupštine Kosova koji se i sredinom januara 2018, pojavio pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.

Bio je posle rata i poslanik PDK, i obavljao više funkcija.

Mustafu je i prethodno pravosnažno osudio Osnovni sud u Prištini na četiri godine zatvora zbog ratnih zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine.

Apelacioni sud u Prištini je novembra 2015. potvrdio prvostepenu presudu Rustemu Mustafi, Ljatifu Gašiju i Nazifu Mehmetiju, trojici vođa bivše OVK u regionu Podujeva. Mustafa je tada osuđen na četiri godine zatvora zbog nezakonitog zadržavanja, pritvaranja i maltretiranja Albanaca tokom rata na Kosovu. U tom trenutku je bio poslanik PDK u Skupštini Kosova.

Rustem Mustafa je u izveštaju nemačke savezne obaveštajne službe koji je decembra 2008. objavio Wikileaks bio naznačen kao osoba koja je kontrolisala region Laba i kao jedan od najuticajnijih komandanta UČK-a. „Mustafa u švercu droge usko sarađuje sa Haradinajem. Za Mustafu radi klan Suma“, dodaje se u izveštaju.