Navodni razgovor Simića i Kusari: Radoičić nije destruktivan za Kosovo, daje nam instrukcije

Ilustracija (Foto: KoSSev)

Video zapis koji je danas poput medijske „bombe“ odjeknuo u kosovskoj javnosti, jeste snimak navodnog razgovora prošlog juna između potpredsednika Srpske liste, Slavka Simića i šefice parlamentarne grupe Samoopredeljenje Mimoze Kusari-Ljilje u njenom kabinetu.

U očito snimanom razgovoru, u opuštenoj atmosferi uz kafu, njih dvoje razmenjuju informacije u kojima je glavna ličnost Milan Radoičić, sa kojim je više puta direktno razgovarala i sama Kusari, od kojih je duži razgovor bio o struji na Severu.

„Čovek nije destruktivni element“, kaže Simić. Štaviše, on za njega potvrđuje da je on glavni, a ne šef Srpske liste i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić. Njegova uloga je nezamenljiva od izbora 2013. godine, do dotadašnjih uklanjanja barikada. „Znači on ima mnogo širu sliku od svih nas naravno“.

Podsećajući svoju koleginicu iz Samoopredeljenja o uticaju Milana Radoičića, Simić kaže: „Na te neke odluke koje mi recimo donosimo zajedno sa njim, na to ne može ni Vučić da utiče, niti bilo ko“.

Ovaj snimak objavio je poznati kosovski novinar Berat Bužalja, urednik Nacionale-a, najavljujući da se radi samo o prvom delu njihovih razgovora tokom cele godine, te da će objaviti i druge delove. I on je ocenio ove razgovore kao „duboke, prijateljske i vođene na slobodan način“. U naknadnom opisu drugih, još uvek neobjavljenih snimaka, Bužalja iznosi da je Srpska lista potvrdila da više preferira Samoopredeljenje, a ne PDK, jer je upravo PDK započela sa hapšenjem članova Srpske liste. Takođe, on navodi i da se na snimcima shvata da je i sam Aljbin Kurti znao i čak podržao Kusari u ranijoj poverljivoj koordinaciji.

Pokušali smo da dobijemo komentar od Slavka Simića i pre svega proverimo verodostojnost ovih navoda, ali nam se on, do objavljivanja ove vesti nije javljao.

Što se Kusari tiče, ona je već izašla sa izjavom.

Kusari Ljilja: Nemam ni broj ni komunikaciju sa Milanom Radoičićem

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenje u izjavi za Ekonomiaonline, tvrdi da nikada nije komunicirala sa Milanom Radoičićem.

Za Radoičića je kazala i da će on biti uhapšen „onog trenutka kada ga policija uhvati“.

„Nemam ni broj ni komunikaciju sa Milanom Radoičićem. Spomenula sam ih, ovde su bila dva predstavnika, dok sam ja sve vreme odbijala komunikaciju sa njim, a komunikacija koju je Srpska lista imala sa Milanom Radoičićem je njihova stvar, on je njihov podpredsednik. On je poznat kakav je. Kurtijeva optužnica je vraćena Vladi, pa će on biti uhapšen onog trenutka kada ga policija uhvati. Dakle nema prostora za bilo kakvu drugu komunikaciju u odnosu na ovu osobu“, kazala je Kusari-Ljilja.

Ona sa druge strane, smatra da je objavljivanje ovog razgovora – „očajnički pokušaj da se blati Vlada“.

U nastavku vam prenosimo transkript navodnog razgovora između Mimoze Kusari-Ljilje i Slavka Simića, dok video možete pogledati ovde.


Slavko Simić: Znači ja sam razgovarao, znaš da sam te spajao sa Milanom, pričali ste po 30, 40 minuta, samo da se nađe neko rešenje.

Kusari Ljilja: Po dva – tri munuta,

Kusari Ljilja: Molim vas za jedan espreso, jedan mali makijato, i jednu običnu vodu?

Kusari Ljilja: Slušaj Slavko, meni je stvarno žao zbog svega što se dešava, ja bih od svih ljudi ovde htela da prvo da parlament funkcioniše kako treba.

Simić: Jel ste pričali po pet – šest minuta?

Kusari Ljija: Dva – tri minuta.

Simić: Pa jednom ste pričali dugo, ono kad smo pričali oko energetike, nebitno koliko je trajala minutaža.

Kusari Ljilja: Da, oko struje za Sever.

Simić: Prvo neko rešenje, i pokušavali smo da napravimo neki partnerski odnos, i onda šta se desi, desi se da, znači čovek od kojeg bih rekao – dobijamo instrukcije, mislim normalno, sa kojim se konsultujemo, znači on ima mnogo širu sliku od svih nas naravno, na te neke odluke koje mi recimo donosimo zajedno sa njim, na to ne može ni Vučić da utiče, niti bilo ko.

Kusari Ljilja: Ni Rakić? Ko je glavni u stranci? Rakić ili Milan?

Simić: On je samo predsednik stranke i član vlade. Što se tiče svih tih odluka, mislim da nema potrebe to da me pitaš, ti znaš da smo već pričali o tome i ja sam ti objasnio kako funkcioniše. Prvo, čovek nije zaslužio uopšte takvo ophođenje prema njemu. Stavili ste ga na „stop“ listu ovde za neki slučaj koji nema blage veze sa njim.

Ti si meni tada rekla da ćeš da razgovaraš sa premijerom, da će premijer Enver da vidi o čemu se radi i da će da razgovara sa ministrom pravde i ministrom policije. Da li je tako bilo?

Onda kad smo imali situaciju oko izbora, znači ja ti samo vraćam tu neku retrospektivu, da imaš.. mislim, ti imaš tu širu sliku, ja sam ti pričao o njemu – znači sve što se tiče i lokalnih izbora 2013. godine koji su održani na Severu, i sklanjanju barikada. Znači čovek nije uopšte tu neki destruktivan element prema Kosovu.

To je taj partnerski odnos i samo se time pitaš za zakon lokalne samouprave. Mi imamo mnogo većih problema od zakona…..

Kusari Ljilja: Ali znam Slavko, ali sada su uslov ove tačke, ono što je na agendi sednice, i neće se skinuti, ako i mi ne glasamo kao što smo pričali o tome, ili ako ih Vlada ne povuče. A on je tražio, ti znaš i sam, Enver je tražio…

Simić: Samo da ti kažem, mi smo prvo konstruktivni bili po tom pitanju, samim tim što nismo glasali protiv da to propadne.

Kusari Ljilja: Znam.

Simić: Ti si danas rekla, čuo sam te šta si rekla na predsedništvu „ili glasajte da to propadne ili….“

Kusari Ljilja: Da, ja to iskreno mislim.

Simić: Ja sam isto iskreno rekao, mi da smo hteli da to propadne od samog početka, to bi propalo.

Kusari Ljilja: Znam. Preko nekoliko meseci, sada smo već od meseca februara, marta, aprila, maja i evo i juna meseca.