Podignuta optužnica u odsustvu protiv I.B. iz opštine Klina

Osnovni sud u Prištini (Foto: ahriva Kim)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini optužnicu u odsustvu za ratni zločin protiv I.B. romske nacionalnosti iz opštine Klina.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva se navodi da je protiv okrivljenog I.B. podignuta optužnica zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva sankcionisano članom 142. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakona Savezne Socijalističke Republike Jugoslavije, kao zakona koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela.

“Optuženi I.B. se tereti da je tokom rata na Kosovu od januara 1998. do 21. juna 1999. godine u selu Zajm u opštini Klina stupio u srpsku policiju i vojsku i kao njihov pripadnik učestvovao u pljački civilnog stanovništva, njihovih domova, tako što je iz kuća pojedinaca uzmao vozila, stoku, televizore i druge predmete”, navode.

Napominju da su istragom došli do dovoljno dokaza koji ukazuju na osnovnu sumnju da je okrivljeni u dosluhu sa drugim pripadnicima policije i Vojske Srbije učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog dela za koje je optužen.

“Optuženi je u bekstvu”, istuču iz Specijalizovanog tužilštva.