1.9 C
Pec
4. dec 2023

Srpska lista: Hovenijer ima potrebu da se dodvorava javnosti u Prištini

Izvor:KoSSev

Srpska lista „stiče utisak“ da je nakon njihove posete Vašingtonu, američki ambasador u Prištini „imao potrebu da se dodvorava javnosti u Prištini“. Iz ove stranke „analizirali“ su i prokomentarisali jučerašnju izjavu Džefa Hovenijera.

Američki ambasador osvrnuo se juče na komentare predstavnika Srpske liste nakon njihovog sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom u Vašingtonu.

Potpredsednik ove stranke, Igor Simić, kazao je nakon ove posete u intervjuu za VOA da je preduslov za izbore deeskalacija situacije, odnosno povlačenje svih specijalnih jedinica sa Severa.

Podcrtao je da su svoje preduslove preneli i sagovornicima u Americi, te da su čak, kako kaže, naišli na razumevanje.

Slično Eskobaru, Hovenijer je juče poručio da su predstavnici Srpske liste u Vašingtonu čuli da treba da učestvuju na sledećim izborima kao partija.

„Očekujemo da Srpska lista igra svoju ulogu kao politička stranka u nezavisnom Kosovu. Siguran sam i da su predstavnici Srpske liste čuli očekivanja da i oni i Srbi na Kosovu učestvuju na izborima kada oni budu raspisani“, rekao je Hovenijer.

Naglasivši da je Kosovo za SAD nezavisno, poručio je da se „tačno zna gde je granica“, odnosno da je to -„severno od Mitrovice“.

Odmah mu je odgovorio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Znamo dobro američki ambasadore gde su granice na KiM, to su granice Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom UN 1244. A Srpska lista je izbor i glas srpskog naroda koji brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada“, poručio mu je.

Petkoviću je potom odgovorio šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja.

„Od svih zvaničnika Srbije vi najbolje znate gde su granice Kosova, što uredno napominjete u svojim zahtevima za posetu Kosovu“, naveo je.

Sa druge strane, kazao je da je Srpska lista registrovana u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova i to prema zakonima Kosova.

Sinoćna rasprava završena je oglašavanjem Srpske liste, koja je optužila američkog ambasadora da se „dodvorava“ javnosti u Prištini nakon njihove posete Vašingtonu, te poručila da tako nešto „nikako ne mogu da razumeju“.

Sa druge strane, kažu da oni štite interese Srba i u skladu sa tim donose odluke, a ne „po diktatu bilo koga“.

„Predstavnici Srpske liste gde god bili, i sa kim god se sastali uvek će zastupati interese srpskog naroda, jer je to naša dužnost prema građanima koji podržavaju našu stranku. Isto tako želimo da naglasimo da su o našoj politici uvek odlučivali organi Srpske liste poštujući interese naših građana, a ne po diktatu bilo koga, i da će tako biti i dalje“, naveli su u saopštenju.

Tvrde i da će se uvek boriti za opstanak Srba na Kosovu.

„Kako u Vašingtonu, tako i u Prištini, bilo kom gradu na svetu ili ispred opštinskih zgrada sa svojim građanima mirno i demokratski, uvek ćemo se boriti za prava srpskog naroda, na njihov opstanak i ostanak na svojim vekovnim ognjištima“, naveli su iz ove stranke.

NAJNOVIJE

Više