Sunjog pozvao političke predstavnike Srba da učestvuju na izborima

(Foto: Tviter nalog specijalnog predstavnika EU na Kosovu)

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog, posetio je danas sever Kosova. Sastao se sa političkim predstavnicima Srba, te gradonačelnikom Zvečana, Iljirom Pecijem.

Sunjog se sastao sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem, nekadašnjim gradonačelnikom Leposavića Zoranom Todićem i predsednikom Partije kosovskih Srba, Aleksandrom Jablanovićem.

„Dobar razgovor sa političkim predstavnicima kosovskih Srba o trenutnoj situaciji na severu. Važno je tražiti rešenja kroz dijalog koji vodi EU. Ohrabrio sam učešće na vanrednim lokalnim izborima kada budu raspisani“ – naveo je Sunjog.

U vezi sa razgovorm sa Sunjogom Rakić se oglasio kratko poručivši: „Rakić i Sunjog o trenutnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na severu“.

Jablanović je naveo da je sa Sunjogom razgovarao o aktuelnim dešavanjima na severu Kosova i „perspektivi novih lokalnih izbora“.

„Ambasadoru je prenet stav naše partije da izbori sami po sebi nisu potpuno rešenje i da je neophodna potpuna normalizacija situacije, a to je moguće samo potpunim povlačenjem specijalnih jedinica sa severa i ukidanjem optužnica koje Srbe neselektivno targetiraju“ – naveli su iz PKS-a.

Sunjog se sa Pecijem sastao u njegovoj kancelariji u selu Lipa, u opštini Zvečan.

„Razgovarali o izazovima sa kojima se suočavaju u pružanju opštinskih usluga lokalnom stanovništvu. Izrazio sam zahvalnost za doprinos gradonačelnika deeskalaciji na severu Kosova“ – naveo je specijalni predstavnik EU na Kosovu.

Sunjog je posetio sever Kosova u jeku najava smene albanskih gradonačelnika i održavanja novih lokalnih izbora. U međuvremenu najavljeno je i novo povlačenje pripadnika Kosovske policije iz i oko opštinskih zgrada koje su specijalne jedinice KP-a nasilno preuzele pod kontrolu 26. maja.