Jubilarna deseta manifestacija “Zlatne ruke Kosovke devojke” u Lapljem Selu

(Foto: Gračanica onaljn)

Deseta po redu manifestacija pod nazivom “Zlatne ruke Kosovke devojke” na kojoj su meštani Lapljeg Sela, ali i okolnih mesta mogli da uživaju u različitim tradicionalnim jelima, ali i u izložbama kako veznih radova ne samo sa teritorije Kosova, već i iz Centralne Srbije, održana je u Lapljem Selu.

Manifestaciju je pratio i bogat kulturno umetnički program, a u okviru koga su nastupale i naše poznate estradne ličnosti Renato Henc, Zorana Pavić, a specijalni gost večeri bio je glumac Milan Vasić, poreklom iz Kosovske Kamenice.

Predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija”, Gordana Đorić, kaže da je cilj ove manifestacije negovanje i očuvanje naše tradicije.

“Manifestacija je prilika da pokažemo naše stare zanate, našu kulturu, stvaralaštvo, rukotvorine koje stvarno naše žene izrađuju prelepo. Takođe da dočekamo naše goste sa strane, da i oni vide nešto od te naše kulture i da im pokažemo naše gostoprimstvo, koje je zna se čuveno. Da svi mi građani koji živimo u Lapljem Selu proslavimo našu slavu Sveta Petku“, rekla je Đorić.

(Foto: Gračanica onaljn)

Beba Bjeković iz Udruženja „Aktiv žena“ iz Nove Pazove, bavi se veznim radom 15 godina i kako kaže, čuvanje tradicije od zaborava je jako važno.

„Mi smo vama ovde doneli prvo naše rukotvorine, ručne radove, što vezemo, heklamo, to je sve izloženo, nošnje za odrasle, za decu, izložene su na ovom panou. Trudimo se da sačuvamo našu tradiciju od zaborava, kako ručne radove tako i kolače i jela. Jer se svi radujemo kada pojedemo ono što su naše bake i prabake spremale“, izjavila je ona.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić kazala je da se pored svih lepih radova na današnjoj manifestaciji posebno izdvaja kosovski vez.

„Veliko je zadovoljstvo, čast i privilegija da današnju Sveta Petku Trnovu, da jutro dočekam u manastiru Ulije u Opštini Leposavić zajedno sa bratstvom i sestrinstvom Eparhije raško-prizrenske i vernim narodom opštine Leposavić, a da popodne i veče dočekam ovde u Lapljem Selu sa svima vama, sa ovim divnim ženama, sa našom dragom članicom Avenije. Mnogo je lepote večeras i u toj lepoti raznolikosti na ovoj našoj maloj planeti ono što se izdvaja jeste naš kosovski vez. Vez koji je krasio odore naših vladara, koji je krasio plašt Jelene Ažujske“, rekla je Parlić.

(Foto: Gračanica onaljn)

Naš poznati glumac i pevač tradicionalnih srpskih pesama Milan Vasić zahvalio se predsednici udruženja na pozivu i naglasio je da je ovo jedna veoma bitna manifestacija koja bi se trebalo održavati po svim selima na Kosovu.

„Mislim da ovo mora češće, u svakom selu na Kosovu i Metohiji. Da smislimo neki praznik, da smislimo neki događaj, jer narodu je ovo potrebno. Narodu je televizije preko glave, u smisli vesti, sve se nešto loše dešava. Ja se zaista trudim da iz moje branše i branše kulture, da li je to gluma ili pevanje, da na taj neki način doprinesem da ljudima vratim osmeh na lice i da prosto jednim ovakvim nastupom ljudima možete godinu dana da ulepšate, da pričaju o tome i narodu prosto treba veselja. I jako sam srećan što je ovo ovako i odmah sam kad su me Zlatko Stojanović i Gordana Đorić pozvali, bez razmišljanja sam pristao da dođem“, izjavio je Vasić.

Manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“ održava se u okviru programa „Dani Gračanice – kulturno zabavno leto 2023“, koju sprovodi nevladina organizacija „Komunikacija za razvoj društva“ (CSD) zajedno sa još jedanaest nevladinih organizacija i udruženja.

Pokrovitelji manifestacije su Opština Gračanica, Kancelarija za KiM i Privremeni organ grada Priština.