Lažne vesti: Netačni naslovi-obmana javnosti

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Na portalima Informer i Blic drugog juna osvanuli su naslovi „Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi”, dok u samoj vesti to važi samo za 56 studenata.

Portali Blic i Informer objavili su skoro identične naslove o poklonu države od po 60.000 dinara za mlade koji ispunjavaju određene uslove. Međutim, u pitanju je stipendija koju daje Ministarstvo odbrane Republike Srbije samo za studenti treće i četvrte godine osnovnih akademskih studija i master studenti koji imaju želju da postanu oficiri ili podoficiri i to ukupno 56 studenata.

U vremenu propagande i dezinformacija, koje se brzinom svetlosti šire društvenim mrežama, odgovorni mediji bi trebalo da imaju ozbiljnu ulogu u borbi protiv laži,  da izveštavaju tačno i objektivno, ne dovodeći u zabludu svoje čitaoce.

Postaje veoma opasno kada i mediji postanu deo manipulativnog lanca i vrlo svesno plasiraju netačne infomacije, makar to bili i samo naslovi, koje čitalac prvo pročita.

Čitaoci ne bi trebalo da donose zaključke isključlivo na osnovu naslova. Mediji kojima je klik na njihov naslov bitniji od samog sadržaja vesti se sve češće pojavljuju.

Ova aktivnost se organizuje uz podršku programa #SustainMedia, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a realizuju GIZ, DV Akademie i Internevs.