Kancelarija za KiM poziva na obnavljanje istrage zločina nad novinarima

Spomen ploča novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću (Foto: Kim arhiva)

Кancelarija za Кosovo i Metohiju pozvala je na dvadeset petu godišnjicu otmice novinara Radija Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića, Misiju Euleks i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu, pronađu i procesuiraju počinioce ovog, kao i ostalih nerasvetljenih zločina nad novinarima i srpskim narodom na Кosovu. 

Novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić oteti su dok su bili na radnom zadatku, kada su krenuli da izveštavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu.

“Njihovi otmičari do danas nisu identifikovani i kažnjeni, a porodice otetih novinara, kolege i cela javnost, dvadeset i pet godina čekaju na istinu i pravdu, što predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava u pokrajini”, napominju iz Kancelarije za KiM.

Dodaju da su Đuro Slavuj i Ranko Perenić oteti zato što su radili svoj posao, ali pre svega zato što su Srbi, a njihova otmica trebalo je da pokaže preostalim Srbima u Orahovcu, ali i na celom Кosovu, kakva sudbina čeka srpski narod.

“Takođe, podsećamo da je spomen obeležje, postavljeno na putu Orahovac – Velika Hoča, na mestu gde su poslednji put viđeni Đuro Slavuj i Ranko Perenić, do sada rušeno osam puta”.

Današnji dan je, ističu, prilika da podsete da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Кosovu:

“Ljubomir Кnežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Кosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini”.

“Nažalost, novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku na Кosovu i Metohiji i danas se suočavaju sa brojnim problemima u radu, pretnjama i opstrukcijama vlasti iz Prištine, kao i zabranama da obavljaju svoju profesiju na prostoru pokrajine”, dodaju.

Napominju da očekuju od međunarodnih institucija koje deluju na Kosovu, da shodno svom mandatu, pruže zaštitu novinarima i obezbede im bezbednost i civilizovane uslove za rad.

“Кancelarija za Кosovo i Metohiju će nastaviti da u kontaktu sa svim centrima uticaja na Кosovu i Metohiji traži rasvetljavanje ovog i svih ostalih zločina i ukazuje na težak položaj srpskog naroda u pokrajini”, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.