Kaligrafija u manastiru Banjska: Od lepog pisanja do povratka svojoj duši i unutrašnjem miru

Kaligrafija je vrsta umetnosti lepog pisanja koja vodi poreklo iz Kine. Krasi je dizajn i izrada slova sa šiljatim instrumentom, četkom ili drugim sredstvom za pisanje. Stil ove umetnosti je opisan kao „ruka“ ili „alfabet“. Kaligrafija se vrednuje i na našim prostorima. U manastiru u Banjska u toku je letnja škola u kojoj se sa osnovama lepog pisanja upoznaju polaznici svih uzrasta. Spaja ih ljubav prema plemenitoj umetnosti.

O samoj radionici, kaligrafiji kao veštini, ali i iskustvima u učenju, svoje utiske za KoSSev portal podelili su Dušan Mišić, koji vodi školu kaligrafije „Dijak“, kao i učesnici koji je pohađaju.

Škola kaligrafije „Dijak“ osnovana je 2019. godine, uz blagoslov patrijarha Irineja. U sklopu svojih aktivnosti škola organizuje radionice koje se održavaju u manastirima.

Prethodno su polaznici kaligrafije svoje veštine sticali u Studenici i Manasiji.

Kontinuitet se održava iz godine u godinu, te se ova – šesta radionica, po prvi put organizuje u Banjskoj.

U manastiru trenutno boravi sedam polaznika koji su sa Kosova i iz centralne Srbije.

Predstavnik škole kaligrafije „Dijak, Dušan Mišić iz Beograda navodi da se polaznici na radionicama upoznaju sa osnovama umetnosti.

„Oni savladavaju osnove kaligrafije, dok sa druge strane imamo i polaznike koji su stariji i koji su prošli već dve škole kaligrafije koje su održane u manastirima Studenica i Manasija“, naveo je Mišić.

Ova radionica započeta je 18. avgusta i trajaće sve do sutra, ističe naš sagovornik, te dodaje da su učesnici sada u fazi završavanja kursa.

„Trenutno smo u fazi završavanja, tj. prelaska svih slova od kojih se sastoji azbuka i na kraju, cilj je da do poslednjeg dana, svako od polaznika izradi svoj prvi rad“, naglašava Dušan.

Najmlađa polaznica ove škole je Teodora Rakić iz Kosovske Mitrovice.

Naša sugrađanka je ujedno prvi put u školi kaligrafije. Utisci su joj prelepi, te preporučuje svakome da se oproba u ovoj umetnosti.

„Stvarno je lepo i preporučila bih svakome ko želi da proba i kome se sviđa malo više ova slikovna strana da dođe. Pogled je prelep i stvarno je uživanje. Otac Danilo i otac Georgije su stvarno fini ljudi, baš su nam priredili jednu lepu dobrodošlicu“, kaže Teodora.

Marija Vučenović iz Beograda je takođe prvi put u školi kaligrafije.

„Škola je prelepo organizovana, krećemo sve od početka, sve se radi temeljno“, kazala je Marija za naš portal.

Naglašava da je jedan od razloga zašto se prijavila za školu kaligrafije upravo to što se radionica održava u manastiru Banjska.

„Nisam prvi put na Kosovu, već sam ranije obilazila i uvek se rado vraćam i to je bio jedan od razloga zbog kojeg sam se prijavila za ovu školu“, rekla je.

Osim kaligrafijom, polaznici škole bave se i drugim aktivnostima.

„Dan je predivno organizovan, počinjemo dan jutrenjem, zatim imamo časove kaligrafije, onda kraću pauzu, zatim kasnije idemo na večernju liturgiju u manastiru. Uživamo u divnoj prirodi, u časovima“, kazala je Marija.