“Škola filmske magije 9”: Kako snimiti muzički spot?

Sa konferencije za medije povodom početka Škole filmske magije u Gračanici (Foto: Kim)

Tokom trajanja devete po redu ’’Škole filmske magije’’ biće obrađene sve oblasti stvaralaštva na filmu, od scenarija, produkcije, režije, glume i kamere, do montaže. Polaznicima škole u organizaciji Doma kulture ’’Gračanica’’ će, a u saradnji sa produkcijskom kućom ’’Gargantua Films’’ iz Beograda, svoja iskustva tokom pet dana na brz i moderan način preneti ugledni predavači.

Ivan Stojković je u ime organizatora podsetio na činjenicu da su dvojica momaka iz Gračanice, Nemanja i Živojin Andrejević, „bili glavni na kameri“ u snimanju serija „U Klinču“ i „Južni Vetar“.

„Prva `Škola filmske magije` bila je, sada već davne, 2015. godine, kada smo se uz pomoć predavača upoznavali sa svim elementima snimanja filma. Mnogi od nas su onda shvatili koliko je snimanje filma zapravo komplikovano. Publika gleda samo one elemente koje glumci svojim talentom prikazuju, međutim, tu su zaista bitni i svi ljudi iz organizacije, produkcije. Čak su i oni momci koji “nose vodu” jedan deo i karika u svetu stvaranja filma“, kazao je on.

Ovogodišnji zadatak polaznika „Škole filmske magije“ je kreiranje muzičkog spota. Ivan Jovanović, jedan od predavača, ujedno i autor više porozišnih drama i filmskih scenarija, naveo je da će ljubav dece iz Gračanice prema filmu pretvoriti u konkretan proizvod.

„Scenario je osnov i početak svakog filmskog projekta. Ali, film nije individualna, nego kolektivna umetnost“, rekao je Jovanović. On je dodao da će prvo krenuti od scenarija i pustiti polaznike da daju predloge i izaberu pesmu koja ih najviše inspiriše a potom će, uz pomoć predavača, napisati scenario.

Reditelj Stefan Krasić je kazao da su kod svih ove godine porasle ambicije jer su na osmom međunarodnom festivalu kratkog filma „Kratka forma“ u Gornjem Milanovcu prošlogodišnji polaznici „Škole filmske magije“ dobili posebno priznanje za montažu i filmsko stvaralaštvo dece.

„Nagrada koja je došla prošle godine i reakcija naših kolega koji su pogledali pilot epizodu (TV serije `Šta ćemo sad`), dala nam je snagu da ove godine dođemo sa još većim ambicijama. Inspirisali ste nas prošle godine, mi smo sada došli ovde sa novom energijom da dobijemo ponovo taj fidbek od vas i napravimo nešto tako uspešno kao prošle godine“, naveo je on.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić je polaznicima „Škole filmske magije“ poručila da znanjem i učenjem pokažu svima da im niko ne može oduzeti slobodu.

„Slobodu čoveku daje njegov um, mašta, sposobnost da svojom inteligencijom, znanjem i učenjem može da prevaziđe čak i nevidljive zidine“, dodala je ona.

Pokrovitelji devete “Škole filmske magije” u Gračnici su Kancelarija za KiM i Ministarstvo kulture Republike Srbije.