Deset dana zatvora u Srbiji za opštinskog funkcionera sa severa Kosova

Leposavić (Foto: KoSSev)

Direktor administracije u opštini Leposavić na severu Kosova, Nikola Radomirović, osuđen je u Srbiji na deset dana zatvora zbog “posedovanja hladnog oružja”. To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Prekršajni sud u Raškoj na jugozapadu Srbije.

“Presuda nije pravosnažna jer su okrivljeni i podnosilac zahteva protiv ove presude izjavili žalbu, tako da je u toku postupak po žalbi”, navodi se u odgovoru Prekršajnog suda iz Raške.

Radoica Radomirović, otac uhapšenog Nikole, u izjavi za RSE tvrdi da se radi o “politički motivisanoj presudi” i da je celi slučaj “montiran” jer su se on i njegov sin politički angažovali u centralne i lokalne kosovske institucije.

Radoica Radomirović je inače zamenik ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova. On veruje i da se protiv njih vodi “hajka” jer javno iznose “drugačije stavove od Srpske liste”, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

U međuvremenu je iz Osnovnog javnog tužilaštva u Raškoj za RSE rečeno da protiv Nikole Radomirovića nije “podneta krivična prijava za nijedno krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, već da je protiv njega MUP Srbije podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Kako je Radomirović završio u zatvoru?

Da je Nikola Radomirović uhapšen na teritoriji Srbije javnost je 9. septembra obavestio ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.

U objavi na Facebook nalogu okrivio je srpsku policiju da je “nepravedno” uhapsila Nikolu Radomirovića jer je deo kosovskih institucija uprkos “pritiscima” Beograda.

Zatražio je da se Radomirović hitno oslobodi i da se prestane sa zastrašivanjem i nezakonitim radnjama protiv kosovskih Srba koji su “odani svojoj državi”.

RSE se obratio Kancelariji za Kosovo u Vladi Srbije sa upitom da prokomentarišu optužbe kosovskih zvaničnika, ali odgovor nije stigao.

U obrazloženju presude Prekršajnog suda u Raškoj, u koju je RSE imao uvid, navodi se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, tačnije policijska stanica Raška, podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Nikole Radomirovića na osnovu Zakona o oružju i municiji.

Dodaje se da je Radomiroviću policija tokom pretresa automobila pronašla jedan bodež i nož na preklapanje, što se tretira kao posedovanje “hladnog oružja na javnom mestu”. Predviđena kazna zakonom za ovaj prekšraj može biti novčana ili do 60 dana zatvora.

Nikola Radomirović, kako se navodi u presudi, je u svoju odbranu rekao da nije znao da se bodež i nož od oko 10cm tretiraju kao “hladno oružje”, te da ih je u automobilu držao kao alat.

Njegov advokat Aladin Šemović je predložio da se Radomiroviću odredi najmanja novčana kazna predviđena zakonom za ovaj prekršaj ali je sud to odbio i odredio mu desetodnevni zatvor.

U izjavi za RSE Šemović podvlači da njegov klijent ranije nije osuđivan, te smatra da je to trebalo biti uzeto u obzir i da mu se odredi novčana kazna umesto zatvora.

“On (Nikola Radomirović) nema ni krivični ni prekršajni dosije, u takvim slučajevima praksa (u srpskom pravosuđu) je da se izriču novčane kazne”, rekao je advokat Šemović.

Postoji li politička pozadina?

Nikolin otac Radoica Radomirović je ubeđen da je iza hapšenja njegovog sina politička pozadina, odnosno to što su se obojica angažovali u kosovskim institucijama.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je krajem maja ove godine Radoicu Radomirovića imenovao na poziciju zamenika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Par dana kasnije na severu Kosova, gde Radomirović i sam živi, podignute su tenzije zbog dolaska na vlast albanskih gradonačelnika. Oni su u opštinske zgrade ušli uz pomoć policije i uprkos otporu lokalnog srpskog stanovništva počeli su sa formiranjem nove lokalne vlasti nakon aprilskih izbora.

Tako je početkom jula sin zamenika ministra Radoice Radomirovića, Nikola Radomirović, imenovan za direktora administracije u opštini Leposavić.

Zvanični Beograd je do novembra prošle godine podržavao učešće Srpske liste u kosovskim institucijama.

Oni su potom, zajedno sa radnicima u policiji, pravosuđu i opštinskoj administracji na severu Kosova, podneli ostavke kako bi sprečili da se ukinu registarske oznake koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

One Srbe koji se sada angažuju u institucijama Kosova, pojedini srpski zvaničnici nazivaju “ološima sa dna kace” ili “Kurtijevim emisarima”.

Radomirović u izjavi za RSE priča kako su njegovog sina pre dva dana na teritoriji Raške zaustavili “maskirani policajci”, te da su ga u prisustvu devojke uhapsili. Navodno su “maskirani policajci” bili pripadnici Bezbedonosno inormativne agnecije Srbije.

“To je politički progon, znaju gde ja radim, gde Nikola radi, naša porodica je na udaru Srpske liste godinama unazad”, kaže Radomirović i objašnjava da je ranijih godina bio politički aktivan kroz Partiju kosovskih Srba na čijem je čelu Aleksandar Jablanović.

Da li Beograd ‘zastrašuje’ Srbe sa Kosova?

Radoica Radomirović smatra da je njegov sin uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu i kako bi se njihovi sunarodnici na severu “zaplašili” i odustali od učešća u kosovskim institucijama.

“Mi smatramo da ništa loše ne radimo. I oni iz Srpske liste su do skoro bili deo tih istih institucija”, navodi Radomirović i poručje da neće odustati.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić 10. septembra hapšenje Nikole Radomirovića nazvao “progonom bez presedana”.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je “razlog Nikolinog hapšenja pritisak na Radoicu Radomirovića”, njegovog zamenika.

“Usuđujem se da kažem da je to deo metodologije ucene”, naglasio je Rašić, napominjući da se redovno na graničnom prelazu zadržavaju ili hapse ljudi koji se protive politici Srpske liste.

Rekao je da je “to metodologija koja se na njemu primenjuje zadnjih sedam do osam godina”.

Rašića je na mesto ministra za zajednice i povratak imenovao premijer Kosova Aljbin Kurti, nakon što je Goran Rakić podneo ostavku, zajedno sa ostalim Srbima sa severa, u novembru prošle godine. Jedan je od retkih srpskih političara koji na Kosovu deluju nezavisno od vodeće Srpske liste, koja je formirana i deluje uz podršku Beogrda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije Rašića nazvao “ološem” jer je ušao u Vladu Aljbina Kurtija.

Ranija hapšenja Srba sa Kosova

Sredinom aprila ove godine su prilikom prelaska granice sa Srbijom uhapšena četvorica Srba sa severa Kosova zbog “udruživanje protiv ustavnog poretka Srbije” i “pozivi na nasilnu promenu ustavnog poretka Srbije”.

Jedan od njih je bio Dragan Nikolić iz Leposavića, čija je supruga za RSE iznela sumnju da se radi o “političkom progonu” jer se politički angažovala u Partiji kosovskih Srba.

Njima se inače na teret stavljalo da su bili deo “organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj nasilnu promenu vlasti, odnosno rušenje ustavnog poretka Republike Srbije na severu Kosova”.

Navodno su delili “propagandi materijal radi promovisanja kosovske nezavisnosti”. U međuvremenu su oslobođeni usled nedostatka dokaza.