Pregled lažnih vesti za septembar

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Tokom septembra u nekoliko medija pojavili su se tendenciozni naslovi sa još tendencioznijim sadržajima o takozvanom „Čudu“ koje se pojavilo u manastiru Voisoki Dečani, kao i o nedavnim nemirima u selu Banjska.

Naime, mediji poput Alo.rs, Nportal i Srbija Danas objavili su skoro iste vesti o „Čudu u manastiru Visoki Dečani“ gde u daljem tekstu govore da su „lusteri“ iznenada tokom liturgije počeli da se okreću, kao i da su svi prisutni vernici ostali u čudu.

                   

Manastir Visoki Dečani je putem svog Fejsbuk profila objavio sliku ove vesti uz komentar „Nije to nikakvo čudo, čudo je da neki još čitaju i veruju to što pišu beogradski tabloidi“.

Pored lažne vesti, snimak koji se pojavio u ovim medijima nije autentičan, jer je na Tviter (X) nalogu manastira Visoki Dečani obajvljen tokom 2021. godine.

Na sledećem snimku jasno se vidi da monasi rukama pomeraju polijeleje, a ne “Lustere” kako su ih nazvali tabloidi.

Tokom nedavnih nemira na severu Kosova u mestu Banjska 24.09.2023. pojavile su se mnoge lažne vesti i dezinformacije objavljivane od strane tabloida koji izveštavaju na albanskom, odnosno srpskom jeziku.

Neki od primera dezinformacija jesu objave na društvenim mrežama gde se javnost obmanjivala različitim fotografijama vojnika sa Nagorno Karabaha, koji je na društvenim mrežama predstavljen kao srpski vojnik u selu Banjska, dok je ta fotografija nastala 2016-te godine.

Istog dana, na društvenim mrežama kružila je fotografija ubijenog ruskog vojnika u Ukrajini, dok je ona predstavljena kao fotografija jednog od ubijenih Srba u Banjskoj.

Širenje lažnih vesti i dezinformacija u situacijama kakva je trenutno na Kosovu, može ostaviti duboke posledice na društvo. Kada se svesno i ciljano optužuje određena zajednica kako bi se izazvala mržnja i diskriminacija prema njoj.