Momirović u Briselu, tražio ukidanje zabrane uvoza srpske robe na Kosovo

Tomislav Momirovic u Briselu (Foto: Tomislav Momirović, preuzeto sa portala Radio Kontakt Plus)

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović zatražio je danas u Briselu ukidanje zabrane srpske robe na Kosovo i Metohiju koju je uvela zvanična Priština.

„To je jednostavno neprihvatljivo. Jednostavno, neprihvatljivo je da EU toleriše zabranu Prištine na svu robu proizvedenu u centralnoj Srbiji. Tražili smo da se to odmah zaustavi, da se ta zabrana jednostavno ukine“ – rekao je Momirović medijima, posle sastanka sa komesarom za susedsku politiku i proširenje, Oliverom Varheljijem

On je naveo je jedan od zahteva bio i da, kako je rekao – CEFTA profunkcioniše.

„Priština takođe već dve godine blokira CEFTA sporazum. Jednostavno određene teme kojima nije mesto na političkoj agendi – stavljene su tamo. Trgovina, biznis, ekonomija, to je nešto što mora da nas spaja. Mi ne možemo te teme da stavimo kao deo političke agende“ – naveo je.

On je dalje naveo da „nije lako“ vreme za Srbiju, jer je „pod snažnim pritiskom“ zbog oružanpg sukoba u Banjskoj.

„Stvorena je atmosfera da je Srbija odgovorna za ono što se desilo u Banjskoj. Mi to ne prihvatamo. Srbija je deset godina više nego konstruktivan partner u procesu pregovora između Beograda i Prištine, i ovaj incident ne može i ne sme biti ključna tačka u budućim pregovorima“ – kazao je ovaj ministar.

Varhelji je na svom Tviter nalogu naveo da su razgovarali o „pitanjima prekogranične trgovine.“

„Trgovina povezuje ljude i preduzeća, ilegalne trgovinske barijere treba ukinuti. Potvrđen je nastavak jake saradnje između Srbije i EU na izbegavanju zaobilaženje sankcija“ – naveo je Varhelji.

Tokom jednodnevne posete Briselu, Momirović se osim sa Varheljijem sastao i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, poslanicom Alesandrom Moreti, predsedavajućom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija, poslanikom Evropskog parlamenta Andorom Delijem, izvršnim direktorom Evrokomore Ben Batersom, kao i sa v.d. direktora CEFTA sekretarijata Danijelom Gačević.

Podsetimo, zabrana uvoza srpske robe na Kosovo traje od sredine jula. Odluka je doneta iz „bezbednosnih“ razloga, pošto su uhapšeni, te i pušteni trojica pripadnika Kosovske policije koji su, kako su to srpske vlasti navele – ušli na teritoriju Srbije. Ova odluka kosovske vlade nije doneta u pisanom obliku, već usmeno.