Čeku: Započeta eksproprijacija imovine na arheološkom lokalitetu Ulpijana kod Gračanice

Foto: Turistička organizacija Gračanice
Foto: Turistička organizacija Gračanice

Prvom odlukom kosovske vlade započet je proces eksproprijacije imovine na arheološkom nalazištu Ulpijana, saopštio je kosovski ministar kulture, Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku).

„S obzirom na značaj arheološkog nasleđa, naša Vlada je preduzela konkretne korake na zaštiti i promociji ovog lokaliteta, kroz finansijsku podršku, stručnu naučnu ekspertizu, plan upravljanja i blisku saradnju sa međunarodnim partnerima“, naveo je ovaj ministar u objavi na Fejsbuku.

Čeku, međutim, nije izneo detalje o tome koje parcele su obuhvaćene procesom eksproprijacije, te kako će on teći, već se samo zahvalio kosovskom ministarstvu životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture na saradnji i podršci tokom procesa.

Arheološko nalazište rimskog i ranovizantijskog grada Ulpijana čiji se ostaci prostiru na površini od oko 70ha, nalazi se na oko 1km od manastira Gračanica.

Arheološka istraživanja su započeta 1953. godine. Tamo su do sada pronađeni brojni artefakti, nakit, kovani novac i veliki broj mozaika. Ulpijana je 2016. godine uređena za posetu turista i proglašena za arheološki park.

Tamo je nedavno tim arheologa otkrio pisanu posvetu cara Justinijana.